INCIDENT U BRODOSPLITU

Sindikalist Šegvić poludio na glasnogovornika škvera

21.10.2013 u 16:48

  • +9

I dalje dramatično u Brodosplitu

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Bionic
Reading

Dvjestotinjak radnika splitskog Brodosplita i danas prosvjeduje pred ulazom u tvrtku zbog suspenzija koje im je izrekla uprava, a nešto iza 11 sati dogodio se manji incident kada je izbio verbalni incident između glasnogovornika Frenkija Laušića i sindikalista Zvonka Šegvića i Ozrena Matijaševića

Laušić je potom protjeran natrag u krug tvrtke, no nikakvog fizičkog sukoba nije bilo.

'Cijelo jutro provocira ljude izjavom da će sutra biti najavljenog sastanka s upravom, ali bez suspendiranih radnika. Rekao sam mu da se makne i pozvao ljude da više ne razgovaraju s njime. Ne fali mu ni dlaka s glave', kazao je Matijašević. Laušić pak ne vidi u čemu je problem i tvrdi da ga je Šegvić verbalno napao. 'Zaletio se prema meni i djelovalo mi je kao da će me udariti. Spriječili su ga drugi radnici', kazao je Laušić.

'Kako te nije sram govoriti u ime čovjeka protiv kojeg je podneseno 40 kaznenih prijava? Ne znam više što napraviti, jedino da se skinem ovdje, da vidim jesam li muško ili žensko. Sram vas bilo u što ste se pretvorili zbog novca. Kao da našoj djeci nije potreban novac da bi živjela', vikao je Šegvić i potom se rasplakao.

Novi prosvjed u Brodosplitu započeo je još u šest sati ujutro, a sve je bilo mirno iako su se mimoilazili radnici kojima nije dozvoljen ulaz u škver i oni koji su odlučili danas raditi. Uprava tvrdi da je od 254 suspendiranih radnika njih pedesetak predalo svoju pisanu obranu zbog sudjelovanja u prošlotjednim prosvjedima te da su vraćeni na posao. Sindikalisti pak govore da se dio škverana koji nije suspendiran svejedno solidarizirao sa svojim kolegama.

U Brodosplit su na poziv radnika ušla tri inspektora Državnog inspektorata, pozvana zbog navodno nezakonitih odluka o suspenzijama. Tek u ponedjeljak ujutro, paralelno s njihovim dolaskom, pobunjenim radnicima službeno su se počele uručivati 'odluke o udaljenju s rada' s rokom od deset dana za dostavljanje pisanog odgovora.

'Da radnici ne bi bili moja žrtva, nudim gospodinu Debeljaku da ja i on raskinemo ugovor, da ja otiđem, a da on ostale radnike vrati na posao. Ja ću ostati na ulici, ali mislim da radnici i škver to zaslužuju', ponudio je Šegvić, koji kao i svi vodeći sindikalisti nema pristup tvrtki.

Za utorak je bio najavljen sastanak Debeljaka s predstavnicima suspendiranih radnika, no iz uprave tvrtke u ponedjeljak ujutro poručili su da sastanka može biti, ali da nitko od suspendiranih na njemu ne može sudjelovati.

Sindikalisti su iza podneva obavijestili da su pozvani da u utorak ujutro zajedno s još nekoliko radnika posjete Državni inspektorat i daju izjave o navodnom kršenju zakona o radu. Nakon toga, prosvjednici su se mirno razišli.