BAN KI-MOON PROTIV INTERVENCIJE

'Sila je legalna jedino u samoobrani ili uz dozvolu Vijeća sigurnosti'

03.09.2013 u 22:35

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izjavio je u utorak da je primjena sile jedino legalna kada služi za samoobranu ili je odobri Vijeće sigurnosti UN-a, što je izjava, piše Reuters, koja, kako se čini, dovodi u pitanje legalnost američkih planova za napad na Siriju bez potpore UN-a.

Ban je razgovarao s novinarima nakon što je predsjednik Barack Obama dobio potporu dva najviša po rangu republikanca u Kongresu u svom pozivu na ograničenu američku akciju u svrhu kažnjavanja režima sirijskog predsjednika Bašara al-Assada zbog njegova navodnog korištenja kemijskog oružja protiv civila 21. kolovoza. 'Primjena sile je zakonita samo kada se provodi u samoobrani u skladu s Člankom 51 UN-ove povelje i/ili kada Vijeće sigurnost odobri takvu akciju', rekao je Ban. 'To je čvrsto načelo Ujedinjenih naroda.'

Obama je izjavio u subotu da je odlučio napasti Siriju bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a 'koje je dosad bilo u potpunosti paralizirano i nije bilo voljno proglasiti Asada odgovornim'. Rusija, uz potporu Kine, iskoristila je svoje pravo veta u Vijeću sigurnosti i triput je blokirala rezolucije koje su osudile Asadovu vladu i prijetile sankcijama. Ban se također upitao bi li primjena sile u svrhu zastrašivanja i sprječavanja Sirije ili drugih zemalja da u budućnosti primjene kemijsko oružje mogla prouzročiti više štete nego dobra u dvije i pol godine sirijskog građanskog rata u kojemu je, po podacima UN-a, ubijeno više od 100.000 ljudi.

'Primio sam na znanje argument za akciju kako bi se spriječila buduća primjena kemijskog oružja', rekao je. 'U isto vrijeme, mi moramo razmotriti učinak bilo kakve mjere kažnjavanja na napore za sprječavanje daljnjeg krvoprolića i omogućavanje postizanja političkog rješenja sukoba', istaknuo je. Također je rekao da ako UN-ovi inspektori utvrde da je u Siriji korišteno kemijsko oružje, Vijeće sigurnosti treba prevladati svoje razlike i poduzeti akciju.

'Počinitelji moraju biti izvedeni pred lice pravde. Ne smije postojati nekažnjivost', rekao je glavni tajnik.