ZNANSTVENI SKUP U ZADRU

Šibenski biskup Tuđmana nazvao Veliki Franjo Hrvatski

11.12.2012 u 09:25

Bionic
Reading

Na znanstvenom skupu 'Franjo Tuđman i stvaranje suvremene hrvatske države (1990-1999)' održanom na Sveučilištu u Zadru šibenski biskup Ante Ivas Tuđmana je zbog njegovih zasluga u uspostavi suverene hrvatske države nazvao Veliki Franjo Hrvatski

Skup je održan povodom 13. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika u organizaciji Sveučilišta u Zadru, Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba i Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru.

Pismo potpore poslao je i aktualni predsjednik RH Ivo Josipović poručivši da je u ključnim trenucima Tuđman imao najvažniju ulogu u stvaranju hrvatske države te da je na povjesničarima zadaća objektivnog sagledavanja njegove uloge.

Na skupu je sudjelovalo 17 izlagača, a najzanimljivije riječi uputio je Miomir Žužul, negdašnji ministar vanjskih poslova.


'Tuđman je bio vizionar, potpuno zaokupljen velikom slikom zbog koje je propuštao detalje. U toj je slici Hrvatsku vidio u zajednici europskih država kao zemlju koja će očuvati svoj identitet i svoje posebnosti', rekao je Žužul, istaknuvši kao jednu od najznačajnijih Tuđmanovih odluka onu o prihvaćanju usluga umirovljenih američkih generala za organizaciju Hrvatske vojske uoči oslobodilačkih akcija.

'Bili smo spremni obraniti Bihać, a u suprotnom dogodila bi se nova Srebrenica i konačna pobjeda srpske strane koja bi imala zaokružen teritorij od Škabrnje do Beograda', podsjetio je Žužul.

Rektor Sveučilišta u Zadru Ante Uglešić podsjetio je da je Franjo Tuđman doktorirao na tadašnjem Filozofskom fakultetu u Zadru, jer mu to nigdje drugdje nije bilo omogućeno.