JEDINSTVENO U HRVATSKOJ

Šetač će svijetliti na osječkim semaforima

03.06.2010 u 14:14

Bionic
Reading

Svi osječki semafori u sljedećih nekoliko godina dobit će novi identitet. Zeleni i crveni svijetleći likovi pješaka na semaforima, koji reguliraju kretanje pješačkim prijelazom, zamijenit će se likom najpoznatijeg osječkog spomenika

Njujorška izložba poslužila je kao inspiracija

Nakon što je pročitao članak u novinama o održavanju izložbe '99 Walking Men' u New Yorku, novinar Glasa Slavonije Tomislav Levak došao je na ideju da predloži gradskoj upravi novi izgled osječkih semafora. Idealnom mu se učinila skulptura posvećena književniku Augustu Cesarcu, popularni Šetač, postavljena na ulazu u pješačku zonu u centru grada. 'Šetač je sigurno najomiljeniji osječki spomenik.

Ovim projektom njegov lik mogao bi još više postati simbol Osijeka', kaže Levak. U zakonu za takvu promjenu nema prepreke, dodaje, ali ipak svi gradovi u Hrvatskoj imaju jednake znakove na semaforima.

Odmah nakon što mu je sinula ideja, Levak je predstavio idejno rješenje autoru spomenika, kiparu Stjepanu Gračanu, koji je inicijativi dao zeleno svjetlo. Potom je skulpturu frontalno i bočno fotografirao, a njegov brat Krešimir, grafički dizajner, od fotografija je stvorio dvije siluete. Koncept je zaštitio kod javnog bilježnika, a potom predstavio gradskoj upravi koja je također dala svoj pristanak. 'Ideja mi se odmah svidjela i odlučili smo je podržati', kaže gradonačelnik Krešimir Bubalo.

Osječki Šetač zaživjet će i na semaforima

Prvi semafor s novim izgledom zasvijetlit će 23. lipnja na ulazu u pješačku zonu Blok centra, gdje se nalazi i Šetač. Semafor će otvoriti kipar Gračan, a pripremljen je i scenski program. Zatim slijede semafori u središtu grada, u Ulici Hrvatske Republike, Županijskoj i Radićevoj. Prije izmjena na svih 400 semafora, tvrtka Elektromodul-promet koja ima koncesiju za taj posao mora naručiti izradu novih folija u Austriji, a posao će biti završen za četiri godine.

Grad ima pravo na korištenje lika za semafore i ulaze u pješačke zone, a Levak razmišlja o proširenju priče. 'Mogli bismo napraviti majice i kape s likom Šetača, a i druge suvenire. Tako nešto bilo bi zanimljivo i Osječanima i posjetiteljima grada', zaključuje.