POVODOM 'SRPSKE OFENZIVE'

Šeparović pred Markačem 'opalio' po mlakoj Vladi

23.11.2012 u 16:17

Bionic
Reading

Hrvatsko žrtvoslovno društvo te više udruga branitelja iz Domovinskog rata ocijenili su danas da hrvatska vlast nije dovoljno dobro reagirala kako bi zaštitila Hrvatsku nakon 'nove verbalne agresije iz Srbije' koja je uslijedila nakon oslobađajućih presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču

Na konferenciji za novinare pod nazivom "Tjedan dana nakon Haaške presude - diverzije protiv Hrvatske", koju su organizirali Hrvatsko žrtvoslovno društvo (HŽD), Koordinacija braniteljskih udruga Grada Zagreba, Zbor udruga vetarana gardijskih brigada te Udruga specijalne policije, poručeno je da hrvatska vlast, posebno Ministarstvo vanjskih poslova, nije dobro reagiralo na negativne reakcije koje je u Srbiji izazvala oslobađajuća presuda hrvatskim generalima.

Predsjednik HŽD-a Zvonimir Šeparović upozorio je kako smo, nakon nakon "erupcije oduševljenja" zbog oslobađanja generala, svjedoci da je u Beogradu spaljena hrvatska zastava, a Srbija nikako ne želi priznati svoju odgovornost za rat u Hrvatskoj.

Reakcije iz Srbije na oslobađajuću presudu hrvatskim generalima, Šeparović je nazvao "verbalnom agresijom" te ocijenio da hrvatska vlast na nju nije dovoljno dobro reagirala, a "Ministarstvo vanjskih poslova nije učinilo ništa".

Kritizirao je i Centar za suočavanje s prošlošću "Documenta" rekavši da je njihova reakcija i način na koji su tražili da se ispitaju zločini nad srpskim civilima tijekom i nakon "Oluje", bila krajnje neprimjerena.

Ivica Matošević iz Koordinacije braniteljskih udruga Grada Zagreba ocijenio je da se "Documenta" samo na riječima ravnopravno bavi zločnima nad civilima tijekom rata te se upitao što je s zločnima nad Hrvatima i kada će se suditi onima koji su ih počinili.

I Nikola Debelić iz HŽD-a nezadovoljan je reakcijom hrvatskih vlasti nakon spaljivanja hrvatske zastave u Beogradu ističući kako javnost ne zna je li Srbiji upućena ikakva prosvjedna nota. "Dosta je bilo hrvatske šutnje", kazao je i podsjetio da za teške zločine nad hrvatskim civilima, primjerice onaj u Voćinu, još nitko nije odgovarao.

Konferenciji za novinare u prostorima Doma specijalne policije, na poziv organizatora, nazočio je i general Mladen Markač. Burno pozdravljen, Markač je zahvalio svima koji su ga podržavali tijekom sudskog postupka i koji su vjerovali u njega, kao i generale Antu Gotovinu i Ivana Čermaka.

'Sjećam se riječi kojima su me specijalci ispratili u pritvor i koji su tada rekli 'Zapovjedniče, štogod se dogodilo mi smo bili svjedoci istinskih događaja iz Domovinskog rata, znamo što se dogodilo i mi vjerujemo u vašu nevinost", rekao je Markač.