INES STRENJA LINIĆ

'Sentimentalna sam prema Norcu kojeg sam izvlačila iz minskog polja'

20.12.2015 u 14:41

Bionic
Reading

Članica Mosta Ines Strenja Linić gostovala je u emisiji 'Nedjeljom u dva', gdje je izjavila da nakon izlaska HDZ-a iz pregovora s Mostom, a ulaska SDP-a u igru, očekuju još neke promjene, a dodatno je pojasnila svoj odnos s Mirkom Norcem

'Mislim da ćemo u utorak imati mandatara. Nikakve podjele, nikakvih imena u pregovorima s koalicijama nije bilo. Most je ostao dosljedan. Očekivali smo da će obje strane potpisati ono na što su prethodno pristale, ali to se nije dogodilo. SDP je još prije odustao pa se predomislio, a HDZ je mišljenje promijenio jučer. Očekujemo još neke promjene', izjavila je u emisiji 'Nedjeljom u dva' saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić i dodala da kao što su SDP-u ostavili vrata otvorena, sada su ta vrata otvorena i trećoj strani (op.a. HDZ-u).

'Uvrede koje su članovi Mosta primali proteklih tjedana, ne smiju i nisu bile prepreka suradnji u formiranju vlasti i preuzimanju odgovornosti', istaknula je. Smatra da je dosadašnja vlada zemlju mogla voditi bolje, ali ne misli da je, kako neki kažu - zemlju odvela u propast.

Na upit zanima li je pozicija u vladi, kazala je: Nikad ne reci nikad. Ali ipak, smatra da je njezino mjesto u Saboru. Kazala je da je dosadašnja vlada zemlju mogla voditi bolje, ali ne misli da je, kako neki kažu - zemlju odvela u propast.

Na pitanje zašto Most nije saslušao Dragu Prgometa nakon njegova sastanka sa Zoranom Milanovićem, odgovorila je da je Prgometovo ponašanje neprihvatljivo. Kazala je da su ga kontaktirali telefonom, ali on u tom slučaju nije vidio nikakav problem. Smatra kako u Mostu nema mjesta nekome tko je 'privatno i na svoju ruku' nešto dogovarao.

Potvrdno je odgovorila na pitanje - jesu li branitelji u Savskoj instrumentalizirani? Pri tome misli na vođe braniteljskih udruga koje su, kako je rekla - vrlo dobro plaćene. U tom kontekstu spomenula je Đuru Glogoškog.

Na upit stoji li i dalje pri svojoj izjavi da joj je uzor osuđenik za ratne zločine Mirko Norac, kazala je kako je Norac žrtva svog vremena te da osuđuje svaki ratni zločin, no on je, kaže, svoju kaznu odslužio.

Na upit voditelja može li on biti častan čovjek ako je starici pucao u glavu, kazala je da poštuje onaj dio koji je odradio dok je ona bila u Gospiću. 'Ja i danas ne desničarim, to je kontekst vremena. Onaj dio gdje sam bila liječnik bio je častan period života Mirka Norca koji je samo takav mogao braniti Gospić pred padom. Čovjek koji uspije motivirati i Ličane i Primorce i HOS-ovce, za to mora imati respekt svih nas', kazala je i na još jedno pitanje što ukupno misli o njegovu liku i djelu, odgovorila da je sentimentalna jer je to čovjek kojeg je ranjenog izvlačila iz minskog polja.

'Žao mi je za sve što mu se desilo, mogu razumjeti ogorčenost onih koji ne mogu razumjeti kontekst rata. Osuđujem zločin, on je kaznu odslužio', ponovila je još jednom.