SPOR OKO KEBABA

Seljački vođa odgovara na optužbe da prodaje zaraženi kebab: Nema govora o tome, preko mene podmeću Tolušiću

15.02.2019 u 13:37

Bionic
Reading

Mato Mlinarić, vođa Nezavisnih seljaka Hrvatske, osvanuo je u medijima kao jedna od osoba upletenih u novi skandal sa zaraženim mesom iz Poljske koje je završilo u kebabu. Naime, on i njegov sin Filip vlasnici su OPG-a i fast fooda u središtu Virovitice, u kojemu je navodno pronađeno zaraženo meso. Mlinarić tvrdi da meso nije zaraženo i da mu podmeću zato što je iz istog kraja odakle je i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić

'Nigdje nije potvrđeno, nigdje nema nalaza da je meso zaraženo. Morao sam tako burno reagirati jer nas je HRT prozvao. Nedopustivo je bilo da nam se posao uništi, lažno optuži bez ikakvih potvrđenih informacija. Prema neslužbenim saznanjima, puštena je vijest, koja nije istinita, da je kod nas ove godine bio navodni inspektor u nadzoru. Štoviše, on više ne radi u Virovitici, nego u Bjelovaru', govori za tportal Mato Mlinarić koji sa sinom vodi obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo, ali i tvrtku u sklopu koje je registriran i fast food u središtu Virovitice, a u kojem je navodno pronađeno zaraženo meso.

Ovaj lider Nezavisnih hrvatskih seljaka javno je istupio, objašnjava, sa zaposlenicima pokazujući i sve nalaze te rješenja inspekcija. Sanitarna je inspekcija u njihovu objektu u središtu Virovitice obavila nadzor 11., a potom i 13. veljače, te odradila, kaže, naređene mjere kako se ne bi slučajno dogodio propust.

'Taj nadzor se obavlja u preko 50 fast foodova u Hrvatskoj jer oko 90 posto tržišta mesom opskrbljuje tvrtka Alebon. Meso od njih kupujemo i mi u posljednje tri godine. Žao mi je što takvog kvalitetnog mesa nema u Hrvatskoj. Koliko mi je poznato, ima samo jedan proizvođač kebaba kod nas. Šteta je da nema veće konkurencije i da ga moramo uvoziti', dodao je Mlinarić.

U središtu Virovitice, kaže, imaju fast food već četiri godine, u kojem se prodaje isključivo kebab. Tvrdi kako uvoze najkvalitetnije meso, čije je porijeklo Europska unija, te da se dosad nitko nije žalio.

  • +6
Kebab Izvor: Pixsell / Autor: Robert Schlesinger/DPA/PIXSELL

'Salmonele u Virovitici nije bilo unazad, kažu, nekoliko godina. Da je meso bilo zdravstveno neispravno, vjerujte, netko bi se žalio. Htjelo se dokazati da se u Virovitici, odakle je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, prodaje zaraženo meso i da sustav kontrole ne funkcionira kako bi nam se nanijela šteta, a mi smo u ovom slučaju kolateralna žrtva. Optužilo nas se bez ikakve provjere da se kod nas nalazi takvo meso, što nije istina jer posjedujemo rješenja i nadzore svih mogućih inspekcija', govori Mlinarić.

Ističe kako postoji sljedivost mesa koja se može utvrditi po LOT broju. Pošiljke s kebabom, što, dodaje, nije ni znao do izbijanja ove afere, dolaze svaki drugi dan, a isporučuju se po cijeloj Dalmaciji, sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Zagrebu i Istri.