OTVORENO O PADU VLADE

Šeks najavio u kojem će slučaju Karamarkova glava 'biti na panju'

17.06.2016 u 09:26

Bionic
Reading

U emisiji Otvoreno HRT-a jučer se raspravljalo o brojnim temama vezanima za rušenje vlade premijera Tihomira Oreškovića. Je li Orešković želio uvesti kancelarsku diktaturu ili su ga smijenili jer je štitio nacionalne interese, hoćemo li dobiti vladu premijera Marića ili idemo na nove izbore, teme su o kojima su raspravljali potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak, Vladimir Šeks (HDZ), novinar Denis Kuljiš i saborska zastupnica HNS-a Nada Turina Đurić

'Svi su pomalo krivi za pad Vlade, netko više, netko manje', rekao je Vladimir Šeks.

'Danas počinje trka za 76 glasova i sad je samo pitanje tko će biti brži - HDZ sa svojim mandatarom ili oni koji su za samoraspuštanje Sabora', kaže Šeks.

Objasnio je kako se Sabor raspušta odlukom većine, a prijedlog o raspuštanju se uručuje predsjedniku Sabora. On ima ovlast da 15 dana tu odluku ne uvrštava u dnevni red Sabora.

Procedura je jasna, ali od kada teče?

'Nakon isteka toga roka on je dužan prijedlog odluke o raspuštanju uvrstiti u dnevni red. On može i ovlašten je da jednostavno pričeka te da daje vremensku šansu HDZ-u da on u konzultacijama dobije 76 glasova za mandatara', rekao je Šeks.

Nadovezala se Nada Turina Đurić rekavši da taj rok od 15 dana već istječe jer je prijedlog o raspuštanju Sabora prethodno došao od Laburista.

'Od Mosta smo doživjeli razne prevrate pa ne možemo biti sasvim sigurni da će dati svoje potpise za raspuštanje', rekla je Turina Đurić.

Očekuje da će biti pokušaja odugovlačenja i kupovanja vremena. Smatra da će se i nakon novih izbora nastaviti priča o odnosu HDZ-a i Mosta.

'Možemo očekivati repove koji se vuku iza tih odnosa jer su oni bili jedan veliki eksperiment', rekla je.

Šeks se kasnije nadovezao rekavši kako Laburisti jesu podnijeli prijedlog da se raspusti Sabor, ali je to predsjednik Sabora odbio uvrstiti u dnevni red jer prijedlog mora biti potkrijepljen s najmanje 76 potpisa.      

Hrvatskoj javnosti je jasno da je u biti ove krize politička odgovornost potpredsjednika Vlade, rekao je Robert Podolnjak. Kriza je mogla biti riješena Karamarkovom ostavkom, smatra. Rekao je kako Most nije ništa blokirao, ni u procesima imenovanja ni u procesima donošenja novih zakona.

Podolnjak: Mi smo toliko principijelni...

'Reforme koje smo htjeli započeti nisu kasnile zbog nas', rekao je. 'Nakon pada Vlade naša jedina opcija su novi izbori, da građani odluče o odgovornosti za pad Vlade', kaže Podolnjak.

Rekao je kako mostovci apsolutno stoje iza svojih potpisa za raspisivanje novih izbora. 'Mnogo puta se već sumnjalo u Most, ali mi smo bili toliko principijelni da smo učinili nešto što nitko nikada u povijesti hrvatske parlamentarne demokracije nije učinio. Postojali su brojni sukobi interesa o kojima se nije odlučivalo', kaže Podolnjak i dodaje kako je klasičnim političkim strankama neshvatljivo to što je Most razmišljao isključivo o političkom moralu i etici, a ne o koristi.  

Denis Kuljiš rekao je kako je naivno tvrditi da su mostovci jedina skupina ljudi koja je moralno neupitna.

'Sada nam profesor kaže da su oni radili sve najbolje, ali nisu mogli s HDZ-om. Pa znali su s kim idu.' Kuljiš je potom rekao kako su u Hrvatskoj najgora stvar velike političke stranke, a jedino gore od toga su ovakvi pokreti koji nisu velike političke stranke.

Što se napravilo u 25 godina? Sitnica, ulazak u EU

'Ne bih sad ovdje branio Karamarka. Siguran sam da ovo nije najvještije izvedeno, ali tu nije bilo sreće od prvog dana. Meni je samo žao što se Most nije udružio sa SDP-om. Mislim da bismo se tako riješili dva zla odjedanput', rekao je Kuljiš.

Podolnjak mu je odgovorio da su se oni sa SDP-om opekli na samom početku.

'Činjenica je da ovih 25 godina državom upravljaju dvije velike stranke. Je li nam to donijelo nešto pozitivno?', rekao je Podolnjak.

Kuljiš je odgovorio da je moglo biti puno bolje, ali da je bilo i nekih 'sitnica'koje su bile uspješne, kao što je ulazak u EU.

Kada je riječ o budućnosti Tomislava Karamarka, Šeks smatra da će njegova politička pozicija ostati na sigurnome ako uspije preslagivanje.

Ako HDZ nakon prijevremenih izbora ostane u oporbi, tada je politička glava predsjednika stranke na panju, kaže Šeks.

Misli da bi bilo dobro da novi mandatar Marić postane premijer i da se izbjegnu izbori koji bi mogli uzrokovati novu kaotičnu situaciju u Hrvatskoj.