miješanje u izbore

Šef ruske obavještajne službe SVR naljutio Slovačku

02.10.2023 u 18:35

Bionic
Reading

Slovačko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je u ponedjeljak pozvalo predstavnika ruskog veleposlanstva kako bi protestiralo zbog izjava šefa ruske obavještajne službe SVR, Sergeja Nariškina, što je ocijenilo ruskim miješanjem u izborni proces.

U objavi stoji da su izjave, za koje ministarstvo tvrdi da su lažne, uslijedile u subotu uoči održavanja slovačkih parlamentarnih izbora, dok je na snazi bio moratorij na informacije koje bi mogle koristiti ili štetiti kandidatima.

"Ministarstvo oštro prosvjeduje protiv lažne izjave ruske obavještajne službe koja je dovela u sumnju integritet slobodnih i demokratskih izbora u Slovačkoj", priopćilo je ministarstvo.

"Ovakvo namjerno širenje dezinformacija smatramo neprihvatljivim miješanjem Ruske Federacije u izborni proces", navelo je ministarstvo.

U priopćenju se poziva Rusija da prekine sve aktivnosti dezinformiranja koje su usmjerene na Slovačku.

Stranka SMER-SSD bivšega ljevičarskog premijera Roberta Fica, koji je obećao da će prekinuti slovačku vojnu potporu Ukrajini i koji se protivi sankcijama uvedenim protiv Rusije, osvojila je većinu glasova na izborima u subotu.

Fico je u ponedjeljak od predsjednice Zuzane Čaputove dobio mandat za početak pregovora o sastavljanju koalicijske vlade.

Najvjerojatnije će partnere tražiti u umjereno lijevo orijentiranoj stranci HLAS i manjoj stranci proruskih nacionalista.