Ken McCallum

Šef istrage o napadu na Skripalja postao ravnatelj britanske obavještajne službe MI5

30.03.2020 u 14:45

Bionic
Reading

Velika Britanija u ponedjeljak je imenovala Kena McCalluma, karijernog obavještajca koji je vodio istragu o pokušaju ubojstva bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja, ravnateljem britanske obavještajne službe MI5

McCallum, koji je 25 godina radio za MI5, proveo je prvih deset godina u agenciji fokusirajući se na Sjevernu Irsku, no nakon toga počela je njegova borba protiv islamističkih militanata, u sklopu koje je razvijao kibernetičku sigurnost te se brinuo za sigurnost Olimpijskih igara u Londonu 2012.

Bio je zadužen za sve protuterorističke istrage te upravljanje rizikom za vrijeme Olimpijskih igara, navodi MI5.

Nakon što su ruski dvostruki agent Skripalj i njegova kći Julia otrovani nervnim plinom 2018., vodio je istragu zbog pokušaja ubojstva.

'Te 2018. Ken je preuzeo vodeću ulogu u istrazi za pokušaj ubojstva Sergeja Skripalja, unutar međunarodne istrage obavještajnih službi kakva dotad nije vođen', rekao je MI5.

Velika Britanija optužila je Rusiju za napad u kojemu je stradao britanski državljanin. Rusija je opovrgnula da je upletena, a zapadne sile istjerale su desetke ruskih špijuna pod diplomatskim imunitetom.

McCallum je naslijedio Andrewa Parkera koji je umirovljen u travnju.

MI5, osnovan 1909. radi borbe protiv njemačke špijunaže uoči Prvoga svjetskog rata, zadužen je za zaštitu britanske nacionalne sigurnosti. Agenciji je trenutno glavna zadaća borba protiv međunarodnog terorizma, premda je ona također i protuobavještajna agencija.

'Svrha MI5 iznimno je motivirajuća', istaknuo je McCallum u izjavi.

'Naši ljudi - zajedno s našim partnerima - nastoje držati zemlju sigurnom i uvijek žele postići još više. Svoj sam život posvetio tim timskim naporima i iznimna mi je privilegija što sam odabran da vodim agenciju kao glavni ravnatelj', istaknuo je McCallum.