ENERGETSKA SAPUNICA

Šef Gazproma ipak ne stiže, Rusi odgodili posjet

01.07.2014 u 08:58

Bionic
Reading

Visoka delegacija ruskog energetskog diva Gazproma na čelu s čelnikom te tvrtke Aleksejem Millerom ipak neće ovoga tjedna posjetiti Hrvatsku

Kako se doznaje iz neslužbenih izvora, Gazpromovi predstavnici su tijekom jučerašnjeg dana obavijestili Vladu RH kako je Miller prisiljen odgoditi posjet Hrvatskoj, inače planiran za četvrtak, piše Večernji list

Službeni razlog odustajanja od dolaska nije poznat, no kako se doznaje ruska delegacija službeno je zatražila termin za sastanak s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem te kako bi do njega moglo doći tjedan dana kasnije od zakazanog.


Predsjednik Vlade Zoran Milanović proteklog vikenda je rekao kako se njegova Vlada neće dati uvući u prepucavanja između Washingtona i Moskve u vezi projekta plinovoda 'Južni tok' te da Hrvatska, kao članica Europske unije, gleda svoj posao i interes u okviru energetske politike EU.

Davor Štern, naftni konzultant i bivši predsjednik Uprave Ine smatra da se državni vrh ne snalazi i da Hrvatska ne zna što hoće.

'Nemamo suvislu energetsku strategiju. Kad bismo je imali, onda bismo znali razgovarati i s Rusima i s Amerikancima. Tada bi se oni trebali uklopiti u naše interese, a ne mi u njihove. Ovako lutamo između Južnog toka, Transjadranskog plinovoda i LNG-a. Tu je i problem Ine dok će se bušotine u Jadranu ipak rješavati putem javnog natječaja', rekao je Štern za tportal.

Upozorava na trenutno nejedinstvo na državnom vrhu jer se stječe dojam da predsjednik, premijer i ministar gospodarstva imaju svatko svoj energetski scenarij. Tako predsjednik Vlade Zoran Milanović nije bio upoznat s time da je predsjednik Ivo Josipović pozvao šefa Gazproma u posjet.

Više pročitajte ovdje