nakon pritiska

SDSS neće položiti položiti vijence u Dunav u Vukovaru

16.11.2023 u 21:53

Bionic
Reading

Kako RTL Danas doznaje, predstavnici SDSS-a nakon peticije i bunta dijela mještana, ove godine neće u Škabrnju, a neće ni položiti vijenac u Dunav u Vukovar.

Predstavnici SDSS-a ove godine neće na 17.11. položiti vijence u Dunav u Vukovaru. Sutra će javnosti predstaviti izjavu povodom Dana sjećanja u Zagrebu, objavila je na X-u novinarka RTL-a Katarina Brečić.

RTL je razgovarao i s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom (Domovinski pokret).

Na pitanje, osjeća li se odgovornim za tenzije koje su se digle uoči obljetnice, odgovorio je: da je odgovorna osoba u gradu Vukovaru kod prijavljivanja skupa svake Kolone sjećanja. 'Odgovoran sam za to da će HOS u Vukovaru biti ravnopravan sa svim ratnim postrojbama, da neće biti situacija kao što je bila u Kninu. Odgovoran sam za to da se HOS-ovci neće privoditi na prilazima Vukovaru. I ako je to nekome problem, ja se s tim problemom ponosno i uzdignute glave nosim', kazao je Penava.

Na pitanje, tko će biti odgovoran ako bude nereda kaže da će odgovornost snositi onaj tko bude 'pravio iz aspekta domaćinstva i organizacije'.

Ne vjeruje da će biti dvije kolone. 'Uvijek smo imali dovoljno razuma prevladati te razlike. To pitanje treba adresirati predsjedniku Vlade Republike Hrvatske. On je došao s idejom drugog plakata. Ne znam jer mu taj drugi plakat znači druga kolona. Njegov koalicijski partner u Vladi baca vijence 17.-og, dana prije, srpskim žrtvama u Dunav. Ne znam je li tu možda geneza te kolone, ali odatle sve kreće', rekao je vukovarski gradonačelnik.

Na najavu njegovog stranačkog kolege "će sutra živim lancem spriječiti Pupovca u bacanju vijenaca u Dunav", kaže: "Nisam još bio s kolegom Mlinarićem. Čuo se s njim telefonom. Naravno, izbjegavam telefonske veze jer znam da se sluša sve i svašta.".

Ipak kaže da će ga apsolutno podržati. "On je branitelj grada Vukovara kojem je jako stalo i ovo sve što osjećam zapravo je odraz njegovih dubokih osjećaja omalovažavanja, žrtve Vukovara", rekao je.

Na izričito pitanje hoće li s njim u živi zid, odgovorio je: "Kako god se dogovorimo, apsolutno. Tu sam bio jučer, pa i danas, nastojat ću i sutra. Kako se dogovorimo, tako ćemo zajedno napraviti."