dan slobode medija

SDP: Potpora nastojanju da se sloboda medija u RH podigne na višu razinu

03.05.2019 u 13:53

Bionic
Reading

U povodu Svjetskog dana slobode medija iz SDP-a su, uz čestitke, pružili potporu medijskim djelatnicima u njihovu nastojanju da se sloboda medija podigne na višu razinu, te poboljša status Hrvatske koja se od 180 zemalja nalazi na 64. mjestu po slobodi medija te je pri dnu liste članica EU

U SDP-u su izrazili zabrinutost zbog stanja u novinarstvu, ističući da loš položaj Hrvatske po slobodi medijima uz još neke pokazatelje mjeri i razvoj demokracije u državi.

'Svjedoci smo da su novinari u Hrvatskoj češće u sudnicama nego na radnim mjestima. Različite razine vlasti pokušavaju ovladati medijima, policija upada u redakcije, a novinarke i novinari su izloženi prijetnjama i napadima. Time se ugrožavaju vrijednosti neovisnog izvještavanja i kritičkog propitivanja koji su temelj svakog demokratskog društva', poručuju u priopćenju.

Navode i kako je obilježavanje Dana slobode medija prilika da se ponovno upozori na važnost slobode i neovisnosti novinarskog rada, te kako bi se društvu, a posebno nositeljima vlasti ukazalo na važnost oviih vrijednosti za demokraciju.