europsko dno

SDP-ovke pisale Berošu: Niste građanima omogućili dostupno zdravstvo

21.01.2024 u 11:12

Bionic
Reading

Doktorice medicine i SDP-ove zastupnice, Romana Jerković u Europskom parlamentu i Andreja Marić u Saboru, uputile su u nedjelju otvoreno pismo ministru Viliju Berošu prozvavši ga da građanima nije omogućio dostupno i uređeno zdravstvo te ukazujući na najveće probleme sustava

"Naši građani zaslužuju dostupno i uređeno zdravstvo, koje Vi niste omogućili. Stoga će to uskoro biti naša zadaća", poručuju Jerković i Marić ministru Berošu u pismu uz četvrtu godinu njegova mandata. Očekivanja da riješite barem jedan od velikih problema našeg zdravstvenog sustava očigledno su bila prevelika, ocjenjuju SDP-ove zastupnice.

Jedan od problema za koji Beroš nije ponudio "sustavna rješenja primjenjiva u praksi" su liste čekanja, upozoravaju te ministra pitaju zašto je tek nedavno naložio ravnateljima bolnica da ih smanje ispod 270 dana.

Previsoka smrtnost od karcinoma sljedeći je problem koji ističu te navode da je Hrvatska druga najgora u EU po smrtnosti. "Nevjerojatno je da trošimo više od europskog prosjeka, a rezultati su nam gotovo najgori", ocjenjuju te upozoravaju da u Hrvatskoj nema dovoljno javno- zdravstvenih kampanja.

Ukazuju i na to da je, prema godišnjem izvješću o stanju zdravlja u Hrvatskoj (EK u suradnji s OECD), pojavnost karcinoma vrata maternice u Hrvatskoj znatno veća među ženama lošijeg imovinskog stanja te prozivaju ministra da nije učinio ništa za implementaciju "Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030.", usvojenog prije tri godine. "Kao da niste ministar zdravstva Republike Hrvatske", pišu Berošu.

Beroš vatrogasnim mjerama krpa sustav 

SDP-ove zastupnice upozoravaju i na devastiranu primarnu zdravstvenu zaštitu (PZZ) i nedostatak liječnika i medicinskih sestara kao treći glavni problem u zdravstvu, navodeći da u Hrvatskoj nedostaje gotovo 300 obiteljskih liječnika, 110 ginekologa i 90 pedijatara. Smatraju da će stanje uskoro biti još gore "jer mnogi kolege odlaze u mirovinu, a nema dovoljno mladih liječnika koji bi ih zamijenili".

Jerković i Marić kao četvrti glavni problem u zdravstvu vide "katastrofalno loše zdravlje nacije" pri čemu navode podatke o stopi pušenja (za 19 posto viša od prosjeka EU), da smo najdeblji u EU, da je stopa konzumacije alkohola među adolescentima među najvišima u Europi, da su "rizici povezani s načinom života bili zaslužni za 44 posto svih smrti u Hrvatskoj" te da se nakon pandemije očekivana životna dob dodatno smanjila za tri godine.

Ministru Berošu spočitavaju i da odbija svaki dobar prijedlog oporbe poput SDP-ova prijedloga izmjena Zakona o zabrani prodaje energetskih pića mlađima od 18 godina.

Drže da ministar zdravstva "vatrogasnim, nedovoljno razjašnjenim i poluprovedivim mjerama" 'krpa' zdravstveni sustav te u priopćenju paradoksalnim ocjenjuju podatak prema kojem je HZZO samo jednoj privatnoj klinici posljednjih 15 godina platio gotovo 150 milijuna eura, a da istovremeno jedan od najsofisticiranijih uređaja u medicini, PET/CT, košta od 1.5 do 2.5 milijuna eura, CT-ovi i puno manje.