SPAČVA NIŠTA NE MIJENJA

SDP-ovci složni: Priča s Linićem je gotova

20.02.2015 u 17:00

Bionic
Reading

Jučerašnje priopćenje USKOK-a pokazalo je da premijer Zoran Milanović nije bio u pravu kada je kriminalizirao Slavka Linića zbog predstečajne nagodbe tvrtke Spačva, ali jednako tako pokazalo je i da Linić nije bio u pravu kada je s kriminalom povezivao Milanovićevog brata. Slučaj Spačva koštao je Linića pozicije ministra financija, a posljedično i članstva u SDP-u, no nitko od njegovih bivših stranačkih kolega ne misli zbog pravorijeka USKOK-a dizati buku u stranci

Za SDP-ovce je slučaj Linić i njegovo izbacivanje iz stranke gotova priča. Takvog su stava i oni koji su glasali za njegovo izbacivanje, ali i oni koji su mu u prvi tren držali leđa. U tome ih nije pokolebalo ni jučerašnje USKOK-ovo priopćenje, koje je jasno dalo do znanja da razlozi zbog kojih je Linić smijenjen s mjesta ministra financija nemaju pokrića, ali i da optužbe koje je Linić nakon smjene uputio Milanoviću nisu točne.

Tako je sukob na relaciji Linić - Milanović vraćen na početni položaj, no, sudeći prema reakcijama iz SDP-a, nema šanse da se ponovno rasplamsaju nemirni duhovi unutar stranke.

'Meni je beskrajno drago da se pokazalo da Linić nije učinio nikakvo kazneno djelo. Isto tako mi je drago da se pokazalo da su i oni za koje je Linić sumnjao da su činili kaznena djela proglašeni nevinima', poručuje SDP-ov Nenad Stazić.

Na pitanje je li mu nakon svega žao što Linić više nije član njegove stranke, odgovara da mu je žao svakog SDP-ovca koji je otišao iz stranke.

Zbog jučerašnjeg USKOK-ovog priopćenja, u kuloarima su se pojavila i pitanja treba li se Milanović ispričati Liniću, ali i teze da bi SDP možda ponovno trebao razmotriti zašto su iz stranke izbacili Linića.

Međutim, SDP-ovci nas upozoravaju da je Linić izvisio iz stranke zbog famozne press konferencije nakon smjene, a ne isključivo zbog slučaja Spačva.

'Stranka je o slučaju Linić raspravljala na dva svoja tijela, na Predsjedništvu i na Glavnom odboru i odluku je donijela, ne samo na temelju jednog slučaja nego i stavova koje su i gospodin Linić i gospodin Milanović iznosili na tim sjednicama. Ne vidim zašto bi ponovno trebali raspravljati i razmatrati tu odluku. S obzirom na istupe koje je gospodin Linić imao i tijekom postupka isključivanja iz stranke, nakon tog postupka s obzirom na ono što je govorio na Glavnom odboru i nakon toga u Saboru, mogu reći da mi danas nije više žao što nije član SDP-a', jasno je poručio SDP-ov Peđa Grbin.

Sličnog je stava i Ingrid Antičević Marinović. 'To je stvar koja je apsolvirana na Glavnom odboru. Neću komentirati odluku koja je na najdemokratskiji način donesena i to tajnim glasovanjem', poručila je SDP-ovka.

Da je štorija Linić završena, smatraju i neki koji su bili protiv njegovog izbacivanja. Činjenica da je USKOK na neki način odriješio Linića grijeha, kaže nam jedan od takvih, neće utjecati na odnose u SDP-u. Daje nam do znanja, kao i Peđa Grbin, da Linić nije izbačen iz SDP-a isključivo zbog slučaja Spačva, nego zbog njegovog obraćanja javnosti nakon što je smijenjen s mjesta ministra.

Sam Slavko Linić jasno je rekao da od Milanovića ne očekuje ispriku, a dao je do znanja da je i za njega cijela priča završena.

'Poznavajući Slavka Linića, mislim da on neće dalje potezati nikakve korake i tražiti zadovoljštinu. On nikada protiv stranke nije išao jako i jednostavno mislim da je ova satisfakcija za njega sasvim zadovoljavajuća. Bitno je da se ljudi rehabilitiraju i ovo je važno za njega osobno, za njegovu obitelj i prijatelje. Nije zgodno kad vas kroz medije provlače da ste politički kvarni', kazao je za tportal.hr jedan od Linićevih najbližih suradnika i prijatelja, SDP-ov Luka Denona.

Denona je otpočetka vjerovao u Linića, tako da ga jučerašnje priopćenje USKOK-a nije iznenadilo.

'Bio sam uvjeren da Slavko Linić kao najpopularniji ministar i najučinkovitiji ministar u Vladi, nije kriv, znao sam to otpočetka, znao sam da je taj posao s predstečajnom nagodbom kvalitetno odradio i to se vidi, jer su tu rezultati, ali i rezultati oko drugih poteza ministarstva poput fiskalizacije. Bio sam uvjeren da je i u predstečajnim nagodbama sve čisto i da nema razloga za zabrinutost. Naravno, u svakom poslu moguće je da se dogode nepravilnosti, ali tu namjere nije bilo i to je DORH potvrdio', kazao nam je Denona.

Vjeru u Linića imao je i riječki gradonačelnik i šef riječkog SDP-a Vojko Obersnel. 'Prije svega moram reći da me takva odluka USKOK-a nije iznenadila. No ne mislim da će utjecati na odnose u SDP-u jer Slavko Linić više nije član stranke', rekao je Obersnel za tportal.

Obersnela smo upitali i je Milanović pogriješio kada je zbog slučaja Spačva smijenio Slavka Linića, jer se sada pokazalo da kriminala u predstečajnoj nagodbi te tvrtke nije bilo.

'Osobno sam svoj stav na tu temu izrekao više puta - bio sam protiv smjene Slavka Linića i protiv njegovog izbacivanja iz stranke. No događaji su se razvijali u drugom smjeru. O tome je li odluka o smjeni Linića s ministarskog mjesta i o njegovu izbacivanju iz stranke bila dobra ili ne, danas trebaju razmišljati oni koji su donijeli takvu odluku odnosno oni koji su glasali za njegovo isključenje iz SDP-a', kazao je Obersnel.

Za komentar najnovijih događaja htjeli smo upitati i SDP-ovu Nadu Čavlović Smiljanec, bivšu šeficu Porezne uprave koja je bila kamen spoticanja između Linića i Milanovića. Međutim, ona na naše pozive nije odgovarala.