'pucanj u koljena turizmu'

SDP-ov Vidović protiv zabrane kupanja na Skradinskom buku i zabrane tradicionalnog ribolova: Najlakše, ali i najgore i najgluplje rješenje su zabrane

09.07.2021 u 15:58

Bionic
Reading

Zastupnik Franko Vidović (SDP) ocijenio je u petak u Saboru da je zabrana kupanja na Skradinskom buku i tradicionalnog ribolova lokalnom stanovništvu štetna za turizam u vrijeme pandemije koronavirusa

Zabrane su utvrđene Pravilnikom o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka Krka.

Takvim se zabranama 'puca u oba koljena' turizmu Šibensko-kninske županije u vrijeme kad se borimo za svakog turista, a Nacionalni park Krka za financijsku stabilnost i održivost, ustvrdio je Vidović.

Smatra kako je rješenja eventualno trebalo tražiti u ograničavaju broja turista, a ne u potpunoj zabrani te se založio da se takve odluke suspendiraju na godinu dana.

Dodatni udar je i zabrana tradicionalnog ribolova lokalnom stanovništvu, jer ono se, kaže, nije bavilo komercijalnim ribolovom i ugrožavalo bioraznolikost.

Time se, smatra Vidović, stvara dodatni antagonizam. Najlakše, ali i najgore i najgluplje rješenje su zabrane, poručio je Vidović u raspravi slobodnim govorima.

Zastupnica Dalija Orešković (klub Centar-Glas) rekla je kako očekuje da novoizabrano Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak na natječaju izabere novog ravnatelja koji će nastaviti projekt dječje translacijske medicine vrijedan 60 milijuna eura, a kojeg je osmislio nepravedno smijenjeni bivši ravnatelj Boro Nogalo.

Očekujem da će novo Upravno vijeće ispuniti nepravdu koja se prelama preko leđa bolesne djece, istaknula je Orešković.

Krešimir Ačkar (HDZ) pozdravio je odluku o dodjeli 2,14 milijardi kuna za obnovu 24 visokoškolske i znanstvene ustanove na potresom pogođenim područjima, sredstvima osiguranima kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti i fonda solidarnosti EU.

Ulaganje u obnovu znanstvenih institucija donosi korist cijelom društvu, istaknuo je Ačkar izrazivši uvjerenje da će to biti poticaj za ispunjenje zadaća znanosti i obrazovanja koji su od strateškog interesa za Hrvatsku.

To je dio kontinuirane politike Vlade koja je svjesna važnosti znanosti za budućnost Hrvatske, naglasio je. Premijer Andrej Plenković i njegov tim uspješno nose s otklanjanjem posljedica potresa, a odgovorna vlada zna odrediti prioritete i kako ih realizirati, smatra Ačkar.