Bivši njemački kancelar

Schroeder nudi posredovanje u pregovorima između Rusije i Ukrajine

28.03.2024 u 15:28

Bionic
Reading

Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder ponovno je u četvrtak ponudio posredovanje u pregovorima između Rusije i Ukrajine, a službena Moskva odmah je pozdravila izjave bivšeg njemačkog kancelara

„Dobri osobni odnosi poput onih između Putina i Schroedera mogu pomoći pri rješavanju problema“, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

On je rekao kako su ruski predsjednik Vladimir Putin i njemački kancelar Gerhard Schroeder u vrijeme dok je obnašao ovu funkciju, iznova pokazali da dobri privatni odnosi mogu biti od koristi.

„To je pomoglo u rješavanju najtežih pitanja i u postupnom poboljšanju bilateralnih odnosa“, rekao je Peskov.

Bivši kancelar iznova je, u razgovoru za njemačku agenciju Dpa u četvrtak, ponudio svoje posredovanje u eventualnim razgovorima između Moskve i Kijeva.

Mi smo godinama razborito surađivali. Možda to još može pomoći u pronalasku rješenja za pregovore“, rekao je Schroeder.

Schroeder je doduše ruski napad na Ukrajinu opisao kao „fatalnu pogrešku“, ali još uvijek odbija kritizirati Putina, s kojim ga veže dugogodišnje prijateljstvo.

Zbog ustrajanja na prijateljstvu s Putinom, vodstvo vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), čiji je Schroeder član, žestoko ga je kritiziralo i zaprijetilo izbacivanjem iz stranke. Međutim, proces isključenja Schroedera, koji je bio kancelar od 1998. do 2005., propao je.

Schroeder je dugo nakon napada Putina na Ukrajinu zadržao vodeća unosna mjesta u ruskim energetskim kompanijama, između ostalog i u konzorciju Baltičkog plinovoda.

Bivšem šefu SPD-a u međuvremenu je oduzeto pravo na ured i osoblje, na što kao bivši kancelar ima pravo. Aktualna stranka sa socijaldemokratom Olafom Scholzom na čelu je zbog Schroedera pokrenula i izmjenu zakona kojim bi se bivšim predsjednicima države i kancelarima smanjilo pravo na povlastice nakon silaska s položaja.

Schroeder je također rekao da smatra da bi "Francuska i Njemačka morale preuzeti inicijativu". "Očito je da rat ne može završiti potpunim porazom jedne ili druge strane", smatra on.

Špekulacije o tome da bi Putin mogao započeti nuklearni rat ili napasti neku od zemalja NATO-a na istočnom krilu bivši njemački kancelar opisao je kao "glupost". No, kako bi se u korijenu zaustavila eskalacija prema takvim scenarijima i spriječila veća zabrinutost stanovništva, mora se, osim potpore Ukrajini, ozbiljno razmisliti o rješenju sukoba, naglasio je.