manjkava rješenja

Schmidt vlastima u BiH: Odmah izmijenite izborni zakon ili ću to učiniti ja

19.12.2023 u 16:42

Bionic
Reading

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt u utorak je vlastima dao rok od najviše tri tjedna da zmijene izborni zakon kako bi se osigurao integritet glasačkog procesa i najavio da će u protivnom to učiniti on.

Schmidt je novinarima u Sarajevu izjavio kako se ne može dopustiti da BiH u 2024. kada u listopadu trebaju biti provedeni lokalni izbori uđe s manjkavim rješenjima koja su do sada omogućila brojne manipulacije i krađu glasova.

Na to su ranije upozorili OESS i Venecijanska komisija Vijeća Europe no vlasti nisu ništa poduzele.

"Apeliram na sve da se učvrsti integritet izbornog procesa. Volio bih da domaća tijela vlasti riješe te probleme i to se mora dogoditi sada a ako to ne bude slučaj u iduća dva-tri tjedna svi znaju da postoji osoba koja ima ovlasti donijeti takvu odluku", rekao je Schmidt aludirajući na sebe.

Dodao je kako u ovoj fazi traži tehničke izmjene izbornog zakona, odnosno da na dnevnom redu zasad nisu izmjene koje zahtijevaju široke političke suglasnosti, posebno one vezane za način izbora članova kolektivnog predsjedništva BiH.

  • +2
Wolfgang Schmidt Izvor: Profimedia / Autor: Christian Spicker / imago stock&people / Profimedia

Od državnog parlamenta traži da e uvedu tehničke inovacije poput elektronskog brojanja glasova, identifikacija birača otiskom prsta i učinkovitiji nadzor nad izbornim procesom. To znači i promjenu u sastavu biračkih odbora jer njihove članove više ne bi kao dosad mogle postavljati političke stranke.

Schmidt je u izborni zakon intervenirao u listopadu 2022. kada je izmijenjen sastav Doma naroda parlamenta Federacije BiH. Tim je izmjenama HDZ BiH osigurao kontrolni paket u klubu Hrvata tog doma i utjecaj na uspostavu nove vlasti.