SROZAN UGLED BBC-U

Savileu se redovito dopuštalo da dovodi mlade žene

31.10.2012 u 20:19

Bionic
Reading

Novi navodi o seksualnom zlostavljanju koje je provodio pokojni BBC-jev voditelj Jimmy Savile pojavili su se u srijedu i mogli bi još više naštetiti ugledu BBC-a i pojačati pritisak na njegovu upravu.

Glavni direktor BBC-a George Entwistle i njegov prethodnik Mark Thompson, novi direktor The New York Times co., suočeni su s pitanjima o tome kako su postupili u svezi sa sumnjama glede Savilea. U tijeku su dvije neovisne istrage i jedna policijska istraga.

Policija istražuje stotine navoda, većinom iz sedamdesetih i osamdesetih godina, o seksualnim zlostavljanjima u koje je bio umiješan Savile i ranije ovoga tjedna uhitila je popularnu glazbenu zvijezdu iz sedamdesetih Garyja Glittera (68). Očekuje se da će biti još uhićenja.

Glitter, bivša glam rock zvijezda, registrirani je seksualni prijestupnik. Osuđen je i odslužio je manje zatvorske kazne zbog pedofilije u Britaniji i Vijetnamu.

Terry Pratt
, bivši vratar jedne bolnice na sjeveru Engleske, izjavio je u srijedu za BBC da se Savileu redovito dopuštalo da dovodi mlade žene u privatne sobe u bolnici. On bi obično dolazio kasno noću s dvije djevojke, odlazio u prostor za medicinske sestre i odlazio prije zore.

Jimmy Savile umro je prošle godine u dobi od 84 godine. Nedavo otkriće da je Savile, koji je bio jedan od glavnih BBC-jevih voditelja, desetljećima seksualno zlostavljao mlade djevojke uzdrmali su britansku javnu televiziju i društvo. U četvrtak je policija koja provodi opsežnu istragu objavila da ga je do sada prijavilo oko 300 žrtava.