kirkuk

Saveznici iračke vojske zauzeli naftom bogatu kurdsku pokrajinu

16.10.2017 u 13:19

Bionic
Reading

Savezne iračke snage zauzele su neka područja kurdske pokrajine Kirkuk nakon što su irački Kurdi na referendumu 25. rujna glasali za neovisnost, objavila je u ponedjeljak iračka vojska

Iračka vojska objavila je da je zauzela vojnu bazu i još neka područja u toj naftom bogatoj pokrajini, koja se nalazi 250 kilometara sjeverno od Bagdada.

Vojnici su zauzeli bazu K1, koja se nalazi 15 kilometara zapadno od grada Kirkuka. Baza se nalazi kod naftnog polja Baba Gurgur, jednog od najvećih u tom području.

Vojska također kontrolira ključne ceste i plinsko postrojenje North Gas. Policijska postaja, elektrana i rafinerija kod tog postrojenja također su pod njihovom kontrolom.

Poginula su dvojica pripadnika kurdskih snaga, pešmerga, a jedan je ozlijeđen kod naselja Tuz Khurmatu južno od Kirkuka, rekao je sigurnosni izvor.

Predsjednik Iračkog Kurdistana Masoud Barzani zapovijedio je kurdskim snagama da 'ne započinju rat' s iračkim postrojbama. 'Ako budu napadnuti, imaju zeleno svjetlo da se bore svim raspoloživim sredstvima', rekao je Barzanijev pomoćnik.

Barzanijev zamjenik Korsat Rasul rekao je da će kurdske snage zaštititi Kirkuk od iračke vojne operacije.

'Pešmerge će zaštititi Kirkuk i neće dopustiti da se gradu bilo što dogodi', rekao je, kako prenosi kurdska novinska mreža Rudaw.

Kurdski guverner Kirkuka pozvao je mještane da uzmu oružje i brane svoju pokrajinu, dok ih je iračka policija pozvala da odu na svoja radna mjesta.

Pešmerge nadziru Kirkuk od sredine 2014. kada su se iračke snage povukle pred ofenzivom Islamske države.

Iračko vijeće za nacionalnu sigurnost optužilo je u nedjelju Kurde da u Kirkuk dovode snage povezane sa zabranjenom Radničkom strankom Kurdistana, ocijenivši da je to 'proglašenje rata'.