MADE IN PAKISTAN

Saudijska Arabija se dokopala atomske bombe?

07.11.2013 u 14:53

Bionic
Reading

Saudijska Arabija je uložila u pakistanske nuklearne projekte i vjeruje da bi se mogla dokopati atomske bombe, potvrdilo je to za BBC nekoliko izvora

Dok se Saudijska Arabija često postavljala protiv iranskog atomskog programa, sada postaje moguće da Saudijci rasporede takve uređaje brže od Islamske Republike, piše BBC.

Ranije ove godine visokopozicionirani dužnosnik NATO-a kazao je za BBC da je vidio obavještajne izvještaje da je nuklearno oružje napravljeno u Pakistanu u ime Saudijske Arabije i da samo čeka isporuku.

Prošli mjesec Amos Yadlin, bivši šef izraelske vojne obavještajne službe, rekao je na konferenciji za novinare u Švedskoj da, ako Iran napravi bombu, 'Saudijci neće čekati mjesec dana. Oni su već platili za bombe, ići će u Pakistan i donijeti što im treba'.

Od 2009, kada je kralj Saudijske Arabije Abdulah upozorio prilikom posjeta posebnog američkog izaslanika za Bliski istok Dennisa Rossa da će, ukoliko Iran prijeđe prag, 'i oni pribaviti nuklearno oružje', Kraljevina je poslala Amerikancima brojne signale o svojim namjerama.

Priča o Saudijskoj Arabiji i nuklearnim projektima - uključujući projektile koji mogu nositi nuklearne bojne glave - poznata je već desetljećima, piše BBC.

Kasnih 1980-ih potajno su kupili desetke CSS-2 balističkih raketa iz Kine.

Također je jasno da već dug niz godina Saudijska Arabija daje izdašnu financijsku pomoć pakistanskom obrambenom sektoru, a zapadni stručnjaci tvrde i projektilima i nuklearnim laboratorijima.

Posjeti tadašnjeg ministra obrane, saudijskog princa Sultana bin Abdulaziza al Sauda pakistanskom nuklearnom istraživačkom centru 1999. i 2002. naglasili su bliskost na području obrane, podsjeća BBC.

U svojoj potrazi za strateškim sredstvom odvraćanja protiv Indije, Pakistan je blisko surađivao s Kinom koja mu je prodala rakete i dala dizajn za nuklearne bojne glave.

Pakistanski znanstvenik Abdul Qadeer Khan optužen je od strane zapadnih obavještajnih agencija da je prodao atomski know-how i centrifuge za obogaćivanje urana Libiji i Sjevernoj Koreji.

Vjeruje da je A.Q. Khan također predao dizajn kineskog nuklearnog oružja tim zemljama. Isti nacrti prodani su Saudijskoj Arabiji. Zbog tih indicija optužbe o saudijsko-pakistanskom dogovoru počele su kružiti još 1990-ih, ali su ih saudijski dužnosnici negirali, naglašavajući da je njihova zemlja potpisnik Ugovora o neširenju nuklearnog oružja i da se zalaže za Bliski istok bez nuklearnog oružja, istovremeno upirući prstom u Izrael koji posjeduje isto.

No u godinama koje su slijedile diplomatska čavrljanja o saudijsko-pakistanskoj nuklearnoj suradnji počela su se povećavati.

Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova opisalo je BBC-jevu priču kao 'spekulativnu, štetnu i neutemeljenu'.

'Pakistan je odgovorna nuklearna država s čvrstim zapovjednim i kontrolnim strukturama te sveobuhvatnom kontrolom izvoza', dodali su iz pakistanskog Ministarstva.

Saudijsko veleposlanstvo u Londonu također je objavilo priopćenje ističući da je Kraljevina potpisnica Ugovora o neširenju nuklearnog oružja i da se zalaže za Bliski istok bez nuklearnog oružja.

No također ističu da je UN-ov 'neuspjeh da se od Bliskog istoka stvori zona bez nuklearnog oružja jedan od razloga zašto je Kraljevina Saudijska Arabija odbila ponudu za mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a'.

Saudijski ministar vanjskih poslova je naglasio da je izostanak međunarodne akcije 'izložio regiju prijetnji tempirane bombe koja se teško može riješiti samo manevrirajući'.