zaraćene strane

Saudijska Arabija jednostrano oslobodila zatvorenike u jeku mirovnih napora u Jemenu

17.04.2023 u 12:58

Bionic
Reading

Saudijska Arabija oslobodila je u ponedjeljak 104 zatvorenika, objavili su Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) i koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, u jednostranom potezu nakon istodobne razmjene zatvorenika između zaraćenih strana u Jemenu

Vojna koalicija, koja je intervenirala u Jemenu 2015. nakon što su Huti srušili vladu u prijestolnici Sani, objavila je da je dodatno oslobađanje zatvorenika potpora dijalogu u nastavku napora da se okonča sukob u Jemenu.

Saudijsko izaslanstvo, koje traži trajni sporazum o prekidu vatre kako bi se okončalo vojno sudjelovanje u ratu, zaključilo je u četvrtak mirovne pregovore u Sani s Hutima čiji je glavni pregovarač rekao da ima napretka u razgovorima i da će se održati nastavak istih kako bi se izgladila preostala neslaganja.

Šef Vrhovnog političkog vijeća Hutija, Mahdi al-Mashat, rekao je u subotu da će novi krug pregovora uslijediti nakon Ramazanskog bajrama koji počinje kasnije ovog tjedna, izvijestio je jemenski medij SABA.

Trodnevna operacija između šest gradova u Jemenu i Saudijskoj Arabiji koju je nadzirao ICRC radi oslobađanja gotovo 900 zatvorenika završila je u nedjelju i to je važna mjera za izgradnju povjerenja u jeku mirovnih pregovora između saudijskih izaslanika i dužnosnika Huta.

Sukob u Jemenu, u kojemu su ubijeni deseci tisuća ljudi, a milijuni pogođeni glađu, smatra se posredničkim ratom između Saudijske Arabije i Irana.

Rijad i Teheran pristali su u ožujku obnoviti diplomatske veze prekinute 2016. pa je porasla nada u napredak mirovnog procesa u Jemenu.

Zaraćene strane dogovorile su se na pregovorima u Švicarskoj prošlog mjeseca da će osloboditi 887 zatvorenika i ponovno se sastati u svibnju kako bi razgovarali o daljnjem oslobađanju.