IGMANSKA INICIJATIVA

Sastanak Josipovića i Nikolića na neutralnom terenu?

17.12.2012 u 09:52

Bionic
Reading

Nevladina organizacija Igmanska inicijativa izrazila je zabrinutost zbog zastoja normalizacije odnosa u zemljama bivše SFRJ i zatražila od država da nastave put izgradnje međusobnog razumijevanja i suradnje

U Igmanskoj inicijativi su spremni u Podgorici održati godišnji sastanak, na kojoj bi sudjelovali predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjednici Crne Gore, Hrvatske i Srbije, kao i povjerenik za proširenje Europske unije Štefan Fuele.

Tema konferencije bi bila 'Putovi unapređivanja međusobnih odnosa i regionalne suradnje na putu prema EU integracijama', a predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je izrazio spremnost aktivno podržati održavanje skupa.

'Obnavljanje dobrih odnosa podrazumijeva pošteno suočavanje s istinom te efikasnu istragu svih zločina koji su počinjeni, kažnjavanje počinitelja i onih koji su svojom politikom i postupcima to omogućili', poručili su iz Igmanske inicijative. Aleksandar Popov, srpski supredsjedatelj Igmanske inicijative, izjavio je za Novi list da bi sastanak na neutralnom terenu između Nikolića i Josipovića bilo pragmatično rješenje.

Podsjeća se da su takav stav ranije prihvatili i svi šefovi država regije u zajedničkim izjavama na godišnjim sastancima Igmanske inicijative. Priopćenje su potpisali supredsjedatelji Igmanske inicijative Aleksandar Popov, Branko Lukovac, Vehid Šehić i Zoran Pusić.