mirovni pregovori

Sastali se vođe ciparskih Grka i Turaka, žele mir no razlike ostaju

09.08.2019 u 17:03

Bionic
Reading

Vođe ciparskih Grka i Turaka sastali su se u petak u Nikoziji u nastojanju da ponovno pokrenu mirovne pregovore, objavivši da će nastaviti razgovore na Općoj skupštini UN-a u rujnu, no jedna od strana priznala je da ozbiljna neslaganja i dalje postoje

Dvije strane, koje predstavljaju predsjednici ciparskih Grka i Turaka Nikos Anastasiades i Mustafa Akinci, dogovorile su se da će se sastati s glavnim tajnikom UN-a idući mjesec.

Izaslanik UN-a na Cipru rekao je da su razgovori u petak bili "pošteni i konstruktivni".

Nakon prvog susreta do kojeg je došlo od veljače ove godine, objavljeno je da su Anastasiades i Akinci imali konstruktivnu razmjenu mišljenja i da će nastaviti raditi zajedno s izaslanikom Ujedinjenih naroda.

"Odlučili su nastaviti sukladno dosadašnjem angažmanu i poduzetim naporima...te su odlučni da dođe do strukturiranih pregovora koji su orijentirani na rezultat i brz dolazak do rješenja", navodi se u priopćenju UN-a.

"Moram priznati da postoje neslaganja oko ozbiljnih pitanja, no postoji i svijest da bez dijaloga razlike ne mogu biti prevladane," kazao je Anastasiades novinarima nakon sastanka.

Cipar je podijeljen po etničkoj liniji od 1974., nakon grčkog državnog udara i turske vojne intervencije koja je slijedila.

Svi dosadašnji pokušaji pod okriljem UN-a da se otok ujedini nisu uspjeli, uključujući posljednji krug pregovora koji je završen u srpnju 2017.

Cipar je ušao u EU 2014., ali europski zakoni vrijede samo za južni dio otoka, koji je pod nadzorom priznate vlade.

Samoproglašenu tursku republiku na sjeveru otoka priznaje samo Ankara.

Napetosti su se nedavno zaoštrile zbog spora u vezi iskorištavanja plina u podmorju kod Cipra. Ankara inzistira da bilo kakav dogovor o iskorištavanju tih resursa i podjeli profita mora uključivati tursku stranu.