novi sojevi

Saša Srića: Virus je sada potentniji i četvrti val nećemo moći izbjeći

07.07.2021 u 09:56

Bionic
Reading

'Imamo mentalitet druželjubive nacije, u odnosu na Švedsku, Dansku, i kod nas su strože mjere morale biti zagovarane', rekao je pulmolog Saša Srića govoreći o novim sojevima koronavirusa

Pulmolog Saša Srića smatra kako je dobro da koristimo slova grčkog alfabeta za imena novih sojeva.

'Nema informacija da novi sojevi izazivaju težu kliničku sliku, no novi soj je do 50 do 70 puta zarazniji. Alfa soj se širio s jedne na dvije, a ovaj će na četiri do pet osoba. Pandemija će više buktati i ne znamo što će otvaranje u Britaniji značiti za nove sojeve.

Ipak, na umu moramo imati i cijepljenje, u kojem smo očito zakazali', komentirao je pulmolog Saša Srića za N1.

Kaže da ne možemo biti zagovornici obveznog cijepljenja jer je to udar na ljudsku slobodu, ali da ljudima treba dati do znanja koliko je cijepljenje važno.

Kazao je da smatra da se na antivaksere neće moći djelovati, a što se tiče priče da je fetus u trudnoći možda ugrožen cjepivom, naglasio je da za to nema nikakve potvrde.

'Mislim da nije kasno i da se još može utjecati na to da se u idućem periodu cijepimo.

Brojku koju smo očekivali prvog srpnja, ona će se prolongirati za razdoblje poslije 30. srpnja i brojku od 55 posto teško ćemo doseći. Virus je sada potentniji i četvrti val, ma koliki optimisti bili, nećemo moći izbjeći. Samo je pitanje u kolikoj će on mjeri biti', rekao je Srića.

Rekao je da nemaju točnih podataka o tome koliko djeluje cjepivo. Ističe da covid-potvrda traje šest mjeseci te da ima saznanja da Pfizerovo cjepivo možda daje i doživotnu zaštitu, kao i Modernino, ali da to nije sigurno.

Srića je objasnio da soj delta, kao i drugi, ima neke univerzalne simptome, a svaki ima i specifičniju sliku.

'Pojačano curenje nosa, začepljen nos, jača glavobolja i povišena temperatura. Teške pneumonije nisu zabilježene, no ne znači to da se mijenjanjem kliničke slike neće pojavljivati.

U KB-u Dubrava sada je stanje mnogo bolje i svi se veselimo boljoj jeseni', naglasio je liječnik.

Smatra, koliko god smo naučili iz prošlih teških situacija, da to nije dovoljno.

'Četvrti val imat ćemo prilike doživjeti, samo je pitanje u kojoj mjeri. Hoće li to biti pacijenti s blažom kliničkom slikom ili će dolaziti do kompliciranih upala pluća koje će završavati u bolnicama…

Treba utjecati na mlađu populaciju jer bi se trebala cijepiti', kazao je Srića te dodao:

'Ljudi griješe kada kažu da imaju brojne komorbiditete pa se zato ne žele cijepiti. Mlađi kažu da će se cijepiti najesen, a to je, bojim se, prekasno. Ne bih volio da turistička sezona pukne u kolovozu, rujnu.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji niska je cijepljenost. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji porastao je broj cijepljenih u odnosu na broj cijepljene djece otprije dvije godine.

Imali smo pacijente koji su bili cijepljeni jednom dozom, bili hospitalizirani i nekoliko ih je i umrlo. No oni koji su primili dvije doze – takvo nešto nije se dogodilo', naglasio je Srića te smatra da liječnici i medicinske sestre moraju biti primjer drugima i ponavljati da je rizik bolesti veći od rizika cijepljenja.

'Ide se prema prijedlogu da se u bolnice neće moći dolaziti ako pacijenti nisu cijepljeni s dvije doze ili da će se svakih nekoliko dana testirati zaposlenike.

Apeliram na građane da se cijepe da bismo se najesen doista mogli, u punom smislu, vratiti na staro normalno', rekao je Srića.