BRAKORAZVODNA PARNICA

Sarkozy se vraća starom poslu, brani Agu Khana

07.02.2013 u 14:13

Bionic
Reading

Što može jedan bivši predsjednik nakon gotovog mandata? U slučaju Nicolasa Sarkozyja, nekoliko opcija se nudi. Prva je uredno i najuobičajenija, a to su revijalni i lukrativni nastupi na međunarodnim konferencijama (praksa je to, u kojoj se recimo, redovito okušava nesuđeni predsjednički kandidat Dominique Strauss-Kahn). Zatim, zbog niza istraga o ilegalnim financiranjima kampanja koje su u Francuskoj pokrenute nakon kraja mandata i isteka imuniteta, pred Sarkozyjem je i složeni posao postavljanja sudske obrane

No postoji još jedna opcija, a to je povratak starom zaposlenju, koja se, doduše, kod bivših političkih dužnosnika visoke kategorije rjeđe javlja. Prema pisanju lista Marianne, Nicolas Sarkozy odlučio se na zvučni povratak u odvjetničku praksu. Njegov je novi klijent nitko drugi do njegova Visost Aga Khan, istovremeno religijski vođa oko 15 milijuna muslimana ismaili, okretni poslovni magnat i ljubitelj rasnih konja.

Slučaj se odnosi na njegovu očito trnovitu brakorazvodnu parnicu. Tako je Prizivni sud u Amiensu osudio Agu Khana na isplatu od 60 milijuna eura bivšoj supruzi. Nezadovoljan tom presudom, Aga Kahn je uz pomoć svog novog odvjetnika došao do ukidanja presude na Kasacijskom sudu (ekvivalent Vrhovnog suda). Dok se čeka rasplet brakorazvodne drame, krenule su optužbe, iz susjedne Britanije (točnije, list Times) da se Sarkozy okoristio svojim utjecajem te izvršio utjecaj na donošenje poništavajuće presude. Što je posebice delikatno ako se zna da Aga Khan, stari Sarkozyjev znanac, uživa već trideset godina u Francuskoj poseban porezni režim, skrojen baš po njegovoj mjeri. A uloga bivšeg predsjednika tu ni u kom slučaju nije benigna. Dakle, novi povratak u odvjetničku praksu popraćen je svim starim aluzijama o sukobu interesa i izigravanju procedure.