kiša, tuča i vjetar

Sanira se šteta od nevremena, traje potraga za Talijanom koji je pao s broda

22.07.2023 u 10:07

Bionic
Reading

Čišćenje ulica i parkova te uklanjanje srušenih stabala nastavljeno je u subotu u Novigradu u kojem je u petak snažno nevrijeme praćeno kišom, tučom i vjetrom prouzročilo veliku materijalnu štetu, a u novigradskom akvatoriju još uvijek se traga za Talijanom koji je ispao iz broda

Tijekom najvećeg naleta vjetra jučer je srušeno na desetke velikih stabala, koja su na području kampa Aminess Sirena poklopila nekoliko desetaka kamp prikolica, šatora i automobila uzrokujući veću materijalnu štetu. Ogromna stabla pala su u gradu i na tri zgrade i na jednu malu crkvicu iz 15. stoljeća koja je kulturno dobro. Stanje u samome središtu grada je u međuvremenu normalizirano.

"Nevrijeme je najizraženije zahvatilo područje užeg središta grada Novigrada te područje autokampa Sirena i hotela Maestral, tvrtke Aminess. Kamp je pun gostiju, a uslijed jakog vjetra, srušilo se na desetke velikih stabala pretežito borovine. Stabla su poklopila nekoliko desetaka kamp prikolica, šatora i automobila, te je napravljena velika materijalna šteta", rekao je za Hinu načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac. Dodao je kako su vatrogasci kako u kampu tako i u središtu grada srušili sva ona stabla koja su predstavljala potencijalnu opasnost za ljude, a sve službe su na terenu. Na svu sreću nitko nije stradao, dodao je, premda je Hitna pomoć intervenirala jer se javilo nekoliko ljudi, koji su zadobili ogrebotine, ali nitko nije zbrinut.

najteže stradao

Razoren kamp, iščupana stabla: Ovako izgleda Novigrad nakon oluje

Pogledaj galeriju

Nažalost, za jednim se talijanskim državljaninom još uvijek traga na moru nakon što je u petak, petnaestak minuta prije nevremena, ispao iz broda prilikom ulaska u novigradski akvatorij. Nestanak je prijavila njegova supruga koja je uspjela s brodom ući u novigradsku luku. U akciju potrage uključene su dvije spasilačke brodice iz sastava pulske Lučke kapetanije, jedan brod postaje pomorske i aerodromske policije Pula i jedna brodica Lučke uprave Pula kao i dvije privatne brodice, priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

"Sve su službe na terenu, priključili su se i djelatnici Šumarije te brojni građevinari i privatnici sa svojom građevinskom mehanizacijom i strojevima koji pomažu u uklanjanju stabala. U svakom slučaju, stanje se pomalo normalizira", istaknuo je novigradski gradonačelnik Anteo Milos.

Izvor: Cropix / Autor: Goran Šebelić

Istarski župan Boris Miletić zahvalio je svim žurnim službama koje su izašle na teren, pokazavši još jednom dobru organiziranost sustava, kao i svim građanima koji su se samoinicijativno uključili u sanaciju nastalih šteta. Također, župan je zahvalio i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na ponuđenoj pomoći, te iskazanoj brizi. Inače, za danas meteorolozi najavljuju u Istri djelomice sunčano, ali i dalje nestabilno vrijeme te u noći uz mogućnost neverina, dok su danju izgledni grmljavinski pljuskovi.

Nadležne službe utvrđuju okolnosti pada dizalice na kontejnerskom terminalu Brajdica u Rijeci, a uklanjanje će početi kad se završi očevid i dobije dozvola od nadležnih službi, doznaje se u subotu iz tvrtke AGCT, koja upravlja kontejnerskim terminalom. Tvrtka Adriatic Gate Container Terminal (AGCT) izvijestila je da je srušena obalna dizalica pod udarom olujnog vjetra u 16.15 u petak. U trenutku nesreće rad na brodu je iz sigurnosnih razloga, zbog najave lošeg vremena, već bio zaustavljen te u blizini nije bilo radnika, pa nitko nije ozlijeđen.

Nevrijeme u Rijeci srušilo kontejnersku dizalicu Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Ta obalna dizalica bila je parkirana iza krme broda. Na njoj se posljednjih dana obavljaju remontni radovi te nije sudjelovala u operacijama pretovara kontejnera sa broda Maersk Hanoi koji je u tom trenutku bio privezan na terminalu, izvijestio je AGCT. Direktor prodaje AGCT Žarko Acinger je u priopćenju za javnost naveo da je jaki nalet vjetra odbacio parkiranu dizalicu na brod, pa se grana dizalice sudarila s brodom. Dizalica se srušila i oštetila nekoliko kontejnera na brodu i skladišnom prostoru, dodao je.

"Radnici nisu ni u jednom trenutku bili ugroženi zato što smo na vrijeme, poučeni i prethodnim iskustvima na vrijeme poduzeli sve potrebne mjere. Na terminalu smo već svjedočili jačim udarima vjetra, međutim ovaj je specifičan po smjeru iz kojega je dolazio. Obično je to sjeveroistok, dakle naša čuvena bura, no ovog puta situacija je bila potpuno drugačija. Naleti vjetra došli su iz smjera Opatije, odnosno sa čistog sjevera ili tramontane kako mi kažemo, upravo u smjeru u kojemu su položene šine dizalica što je i uzrokovalo ovaj nesretni događaj", rekao je Acinger. Ostali dijelovi terminala (prijem i otprema kontejnera) nastavljaju s redovnim radom u subotu u prvoj smjeni.

Županijski vatrogasni centar Karlovac je izvijestio u subotu da su dan ranije završene izvanredne vatrogasne aktivnosti na području Ribnika i Žakanja koje su se provodile zbog nevremena od srijede te da se vatrogasna služba u Karlovačkoj županiji vraća u prvobitno stanje. Od petka ujutro do subote ujutro zaprimljeno 37 dojava koje se odnose na intervencije uzrokovane nevremenom od srijede, a 13 ih je evidentirano na području Žakanja, 12 na području Karlovca i deset na području Ribnika. Angažirana su ukupno 53 vatrogasaca i deset vatrogasnih vozila.

  • +7
Posljedice nevremena u Karlovcu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Uz domaće vatrogasce, na području Ribnika su bile angažirane dodatne snage s područja Ogulina, Ozlja, Duge Rese, Bosiljeva, Lasinje, Netretića, Žakanja, Vojnića, Slunja i Generalskog Stola. Ukupno je od srijede u 16 sati, kada je nastupilo nevrijeme, do subote u 8 sati, odrađeno 345 vatrogasnih intervencija sanacija posljedica nevremena, angažirana su 353 vatrogasca i angažirano je 87 vatrogasnih vozila.