lijeva koalicija

Sánchez dobio podršku katalonskih separatista za formiranje vlade

02.01.2020 u 23:03

Bionic
Reading

Španjolski premijer Pedro Sánchez najvjerojatnije će dobiti dovoljnu podršku u parlamentu za formiranje svoje lijeve koalicijske vlade nakon što je u četvrtak Katalonska republikanska ljevica, stranka koja zagovara odcjepljenje Katalonije od Španjolske, priopćila kako će podržati tu vladu

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Sáncheza osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima u studenom, no ne dovoljno za samostalno formiranje vlade.

PSOE je dobio 120 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, a za formiranje vlade je potrebno 176 mjesta. Nakon toga je dogovorio koalicijsku vladu s manjim lijevim Unidas Podemosom no niti s njime ne dolazi do potrebnog broja.

Sánchez, koji se protivi referendumu o nezavisnosti Katalonije pozivajući se na španjolski ustav, posljednjih je tjedana vodio pregovore s Katalonskom republikanskom ljevicom (ERC). Ta katalonska stranka u četvrtak je održala interno glasanje te odlučila da će se suzdržati od glasovanja o vladi i tako omogućiti Sánchezu formiranje vlade.

Prvi krug glasovanja održat će se u nedjelju 5. siječnja, te je sasvim izgledno da Sánchez tada neće imati podršku 176 zastupnika. No dva dana kasnije, 7. siječnja, bit će održan drugi krug glasanja u kojem će mu biti potrebno više glasova „Da“ u odnosu na „Ne“ bez obzira koliko zastupnika glasalo. Suzdržavanjem ERC-a od glasanja gotovo sigurno će dobiti više glasova „Da“.

Zasad su nepoznati detalji sporazuma PSOE-a i ERC-a.

Španjolska desna oporba optužila je Sáncheza za izdaju nakon što je postigao sporazum s najvećom strankom koja zagovara odcjepljenje Katalonije, pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku.

ERC-ov vođa Oriol Junqueras, bivši potpredsjednik katalonske vlade, nalazi se u zatvoru nakon što je u listopadu osuđen na 13 godina zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti Katalonije kojeg je bio zabranio ustavni sud. Kasnije je sudjelovao u proglašenju republike Katalonije, koja nije zaživjela u stvarnosti.