KORUŠKO POVJERENSTVO

Sanader danas odgovara na pitanja o Hypu

22.12.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Što zna o aferi Hypo ili, bolje rečeno, što je zasad na tu temu voljan otkriti, dvostruko odbjegli bivši premijer Ivo Sanader reći će danas iz svoje ćelije broj 79 u salzburškom kazamatu dajući iskaz videovezom koruškom istražnom povjerenstvu u Klagenfurtu

Istražno povjerenstvo koruške skupštine za slučaj Hypo Group Alpe Adria već poduže vrijeme istražuje malverzacije u poslovanju Hypa, a prošli je tjedan i službeno najavilo da će na tu temu ispitati i Sanadera

On se u pritvoru u Salzburgu nalazi temeljem uhidbenog naloga iz Hrvatske, gdje je osumnjičen za korupciju, i to, prema navodima austrijskog državnog odvjetništva, da je zajedno s drugim počiniteljima pronevjerio državni novac u iznosu od najmanje šest milijuna eura.

Sanader je sve optužbe odbacio, a austrijski mediji prenose sumnje o tome da se okoristio u poslovanju s Hypom, bankom koja je razgranala poslovanje u jugoistočnoj Europi, uključujući i Hrvatsku.

U razgovoru za tportal predsjednik povjerenstva Rolf Holub kazao je da će 'Sanadera Povjerenstvo ispitivati o njegovim vezama s austrijskim, ali i njemačkim političarima te kakva je bila veza politike i rasta Hypo banke u jugoistočnoj Europi'.

Holub je naglasio da ih 'posebno zanimaju rast Hypo banke 90-ih godina te sumnjivi veliki krediti koji su iz Klagenfurta stizali Hrvatskoj, kao i Sanaderova uloga i odnos s bavarskim kancelarom Edmundom Stoiberom u procesu prodaje Hypo grupe njemačkoj banci Bayerische Landesbank'.

Na novinarsko pitanje hoće li Sanadera zakačiti i pitanjima oko sumnjivog novca vezanog za takozvane crne fondove kojima se navodno financirao HDZ, Holub je kazao da ih 'svakako zanima tijek novca, ali da je to ipak unutarnja stvar Hrvatske, premda od hrvatskih novinara zna za tu priču'.

Tijek novca je važan, između ostalog, i zato što je u međuvremenu istragu protiv Sanadera pokrenulo i državno odvjetništvo u Innsbrucku, i to na temelju prijave za pranje novca jedne tirolske banke, a prema kojoj postoji mogućnost da Sanader u Tirolu raspolaže računima koji su povezani sa sumnjama protiv njega u Hrvatskoj.

Međutim, slično kao što je i s povjerenstvima na domaćem, hrvatskom terenu, tako ni od ovoga, pogotovo ne u sutrašnjem izdanju, ne treba očekivati čuda. Naime, kako upozorava Holub, Sanader se dužan odazvati pozivu za davanje iskaza, ali pritom ne mora reći ništa što bi njega moglo teretiti u nekom postupku: 'Tužiteljstvo će pratiti iskaze, povjerenstvo će mu kasnije i proslijediti zapisnike o ispitivanju 80-ak svjedoka, ali povjerenstvo nema ovlasti biti pravosudno istražno tijelo.'