problem nadležnosti

Tko će pokrpati klizište na Pantovčaku? Grad i država se ne mogu dogovoriti

07.03.2024 u 21:26

Bionic
Reading

Na Pantovčaku se aktiviralo klizište na području predsjedničkog kompleksa, koji nije ugrožen. Klizište je dugo oko 400 metara, a propalo je oko metar i pol. Sanacija je nužna i trebala bi početi već u ponedjeljak

Na tom dijelu je nasipan materijal još 60-ih godina, a struka navodi da je to jedan od mogućih uzroka aktivacije klizišta.

'Logično je da je odmakom vremena je došlo do destabilizacije takvog nasutog materjiala, a i količina kiše koja je bila čitavo ovo vrijeme. Moguće je da je potres koji je bio 2020. načeo cjevovode koji su bili uz trup ceste pa su oni reagirali kasnije i 2023. pukli', rekao je Goran Mazija, voditelj geotehničkog katastra Grada Zagreba za središnji Dnevnik HRT-a.

Oštećene su rampa na glavnom ulazu i nadstrešnica. U ponedjeljak počinju pripremni radovi koji će trajati 10-ak dana, a zatim sanacija za koju će trebati otprilike 4 mjeseca. Glavni ulaz u Ured predsjednika premješten je na Prekrižje.

Od srijede traju izvidi na terenu kako bi se odredila veličina zahvata samog saniranja, kao i izrada projekta hitne sanacije. Ovo klizište aktiviralo se još 2020. kada je Zoran Milanović tek postao predsjednik. Tada je prvi čovjek u Zagrebu za hitne situacije rekao da ne može prognozirati hoće li se vila urušiti, ali je potrebna hitna sanacija.

  • +14
Klizište na Pantovčaku Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Radovi trebaju početi u ponedjeljak, do tada će na klizište biti postavljen zaštitni najlon. To je klizište stavljeno u katastar Grada Zagreba 2015. godine s ostalih 1000 klizišta, a samo ih je 20-ak na tom području.

S HRT-a su izvijestili kako bi se danas trebao održati sastanak u Uredu predsjednika gdje će se odrediti tko će sanirati klizište 'budući da Ministarstvo graditeljstva govori da to nije u njihovoj nadležnosti nego u nadležnosti Grada'.