štapić u nosu

Samotestiranje učenika: Evo odgovora kako bi sve trebalo izgledati

03.02.2022 u 20:28

Bionic
Reading

Od COVID-a trenutačno boluje oko 11.200 učenika osnovnih i srednjih škola, u samoizolaciji ih je 3.500. No broj djece u samoizolaciji uskoro bi se trebao znatno smanjiti jer su pri kraju pripreme za početak samotestiranja učenika jednom tjedno. U Ravnateljstvu za robne zalihe otvorene su ponude dobavljača za nabavu testova

Dobrovoljno samotestiranje učenika prve rezultate trebalo bi pokazati, procjenjuje ministar obrazovanja Radovan Fuchs, nakon mjesec dana provedbe, a to je -manji broj samoizolacija učenika.

'Nakon toga bismo išli s testiranjem samo u razredima gdje se pojavi pozitivan učenik, ako ga nema, ostali ne bi bili samotestirani.I na kraju, treći korak, ukidanje kompletno i samotestiranja i svega skupa', rekao je ministar Fuchs u Dnevniku HRT.

Kada će samotestiranje uopće početi, ovisi o tome koliko će biti potrebno da se prihvati neka od ponuda dobavljača testova i da se oni podijele u školama.

'Administrativni postupak nabave testova još uvijek traje. Cijene i rokove isporuke moći ćemo iznijeti tek po završetku postupka, jer oni predstavljaju osnovne kriterije za odabir najboljeg ponuditelja', priopćilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Učenicima je mjesto na nastavi u školi, u sigurnim uvjetima, slažu se ravnatelji. No imat će i pitanja za ministra na za sutra najavljenom videosastanku.

'Ne znamo gdje će roditelji bez COVID potvrde koji ne smiju ulazit u školu preuzeti testove, mogu ispred škole', rekao je Davor Bučević, ravnatelj OŠ Bol.

U školama apeliraju - najvažnija je suradnja s roditeljima i međusobno povjerenje.

'Naši učenici će preuzeti testove, a oni čiji će roditelji odbiti preuzeti, moći će preuzeti izjavu jer moramo imati evidenciju tko je preuzeo, tko nije, rekla je Suzana Hitrec, ravnateljica Upravne škole Zagreb.

'Ima djece s raznim dijagnozama i to je stvar osobnog izbora i individualna stvar, kaže Maja Dadić Žeravica, ravnateljica zagrebačke Škole za modu i dizajn.

Kad bude poznato kakvi su testovi odabrani, pripremit će se i videoupute roditeljima kako ih pravilno primijeniti.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ