Od mamuta do robota

Samoborski fašnik od 2. do 13. veljače

23.01.2024 u 15:57

Bionic
Reading

Pod nazivom "Od mamuta do robota" u Samoboru će se od 2. do 13. veljače održati tradicionalni fašnik te će biti proglašena "Slobodna fašnička republika", mjesto dvotjedne zabave koju će predvoditi maskirane grupe

Fašnički spektakl počinje 2. veljače u 19 sati, najavila je u utorak na konferenciji za novinare gradonačelnica Petra Škrobot koja će tog datuma predati ključeve grada i proglasiti "Slobodnu fašničku republiku".

Škrobot je Samoborski fašnik nazvala jednom od najstarijih pokladnih svečanosti u Hrvatskoj i jednom od najvećih turističkih manifestacija u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

"Ponosni smo na fašničku tradiciju koja u Samoboru traje već 198 godina. Čuvamo običaje, ali se prilagođavamo vremenu u kojem živimo, tako da smo tome prilagodili fašnički program", rekla je gradonačelnica.

Samoborske se ulice od petka, 2. veljače, pretvaraju u arenu zabave. "Veselim se tom periodu u kojemu ću predati vlast i odlazim na kratki godišnji odmor“, istaknula je.

Organizatori najavljuju mnoštvo iznenađenja, umjetničkih performansa i šarenila koje će potaknuti fašnički duh na ulicama i trgovima.

Nakon osam godina vraća se fašnički šator u kojem će se održavati dio koncerata, od ukupno njih 14. Među ostalima, najavljeni su nastupi Petra Graše, Severine, Leta 3, Urbana & 4, Mate Bulića, Željka Bebeka, 4 Tenora i Lidije Bačić.

Svi će koncerti biti besplatni za posjetitelje, najavila je gradonačelnica.

Predstavit će se više od 3000 maskiranih sudionika u grupama koje dolaze iz cijele Hrvatske, a posjetitelji će moći uživati u plesnim, likovnim radionicama i predstavama.

Prvoga dana fašnika na pozornici će se predstaviti oko 200 maskiranih sudionika, od srednjoškolaca, preko samoborskih poduzetnica do maskiranih djelatnika gradske uprave.

Samoborski fašnik ima i svoje sportske discipline: održat će se Srakotrk, natjecanje pod maskama u orijentacijskom trčanju, zatim nogometna Fašnička liga prvaka mjesnih odbora i gradskih četvrti, koja će se održati na terenima Sportskog kuba Stars. Svoje fašničko kolo ima i Samoborska zimska trail liga sa startom na Poljanicama. Fašnički turnir u beli održat će se u Bunkeru s posebnim fašničkim kartama.