lažne vijesti

SAD tvrdi da Rusija financira dezinformacijsku kampanju u Latinskoj Americi

08.11.2023 u 18:13

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države optužile su u utorak Rusiju za financiranje dezinformacijske kampanje diljem Latinske Amerike koja medije hrani propagandom i lažnim vijestima, a koje je svrha oslabiti podršku Ukrajini i ojačati protuameričke stavove te protivljenje NATO savezu

"Čini se da je krajnji cilj Kremlja sakriti svoju propagandu i dezinformacije preko lokalnih medija na način koji djeluje prirodno stanovništvu Latinske Amerike", stoji u priopćenju američkog State Departmenta.

Rusko veleposlanstvo je američke tvrdnje nazvalo "neutemeljenima" elektroničkom poštom kasno u utorak.

SAD, dodaje veleposlanstvo, "nama pripisuje korištenje svoje omiljene metode - upletanje u unutarnje političke procese nezavisnih država. Razlog za ovo je jednostavan: SAD gubi popularnost u ovoj regiji".

Priopćenje State Departmenta najnoviji je pokušaj Washingtona da se suprotstavi onome što naziva ruskim korištenjem dezinformacija radi promoviranja vanjskopolitičkih ciljeva Kremlja.

SAD je 20. listopada objavio obavještajnu procjenu, koja je poslana na adrese preko 100 vlada, u kojoj se tvrdi da se Moskva koristi špijunima, društvenim mrežama i ruskim državnim medijima kako bi potkopavala povjerenje javnosti u integritet demokratskih izbora.

Priopćenje objavljeno u utorak kaže da Rusija koristi medijske kontakte u Argentini, Boliviji, Čileu, Kolumbiji, Kubi, Meksiku, Venezueli, Brazilu, Ekvadoru, Panami, Paragvaju, Peruu i Urugvaju kako bi širila dezinformacije radi oslabljivanja podrške za ukrajinsku borbu protiv ruske invazije i jačanja protuameričkih stavova te protivljenja NATO savezu.

"Kampanjom manipuliranja informacijama" koordiniraju tri ruske organizacije, Agencija za društveni dizajn (SDA), Institut za internetski razvoj i Structura, ističe se u priopćenju. Ono ih je nazvalo tvrtkama za "kupovinu utjecaja" koje su preuzele lokalne medije i influencere u Latinskoj Americi.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Europska unija u srpnju je uvela sankcije za SDA i Structuru, optuživši ih za širenje propagande u korist ruskog rata protiv Ukrajine.

Skupine u Rusiji stvaraju sadržaj koji se šalje "kultiviranim" novinarima u Latinskoj Americi "radi pregleda, uređivanja i, konačno, objavljivanja u masovnim medijima", tvrdi State Department.

Priopćenje je kao ključne medije navelo Pressenzu, na čijoj internetskoj stranici piše da je tvrtka osnovana 2009. u talijanskom Milanu i registrirana u Ekvadoru od 2014., te čileanski medij El Ciudadano.

Dužnosnici medija nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom.