PORUKA IZ VELEPOSLANSTVA

SAD podupire Hrvatsku u pronalaženju najboljeg rješenja za kupovinu zrakoplova

27.11.2019 u 16:48

Bionic
Reading

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Hrvatskoj W. Robert Kohorst susreo se u srijedu s ministrom obrane Damirom Krstičevićem na izložbi Lockheed Martin koju su organizirali Ministarstvo obrane Republike Hrvatske i HANZA Media.

Dok Hrvatska nastoji unaprijediti i modernizirati svoje obrambene sposobnosti, američka vlada potiče američke tvrtke da sudjeluju u ovim naporima kad je to moguće, navodi se u priopćenju veleposlanstva SAD.

Podsjetili su da je tvrtka Lockheed Martin poznata po borbenim avionima F16 i F35 i helikopterima Black-Hawk, ali i da proizvodi i najsuvremenije rakete, radare, ratne brodove, rješenja za kibernetičku sigurnost, lasersko oružje, autonomne i bespilotne sustave koji koriste umjetnu inteligenciju... U SAD-u su svjesni da Hrvatska uskoro treba donijeti neke važne odluke, uključujući zamjenu svoje zastarele flote borbenih zrakoplova.

Navode da Lockheed Martin na raspolaganju ima mnogo opcija s rabljenim i novim zrakoplovima, uključujući najsofisticiraniji F35, sa svim za i protiv.

'Podržavamo hrvatsku vladu dok preispituje i analizira sve mogućnosti koje im stoje na raspolaganju', poručuju iz veleposlanstva.

Američka vlada i američka zrakoplovna industrija i dalje su spremne pružiti sve informacije koje će pomoći hrvatskoj vladi u donošenju informirane odluke. Na kraju su kazali i da je Hrvatska važan i pouzdan saveznik NATO-a i Sjedinjenih Američkih Država, bitan za očuvanje mira i stabilnosti u jugoistočnoj Europi.