važan iskorak

SAD odobrio prvi oralni lijek za postporođajnu depresiju

06.08.2023 u 07:40

Bionic
Reading

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je prvi oralni lijek za liječenje postporođajne depresije, priopćile su kompanije Sage Therapeutics i Biogen. Zurzuvae je prvi i jedini oralni lijek za postporođajnu depresiju, koji se uzima jednom dnevno u liječenju koje traje 14 dana i može dovesti do brzog poboljšanja stanja, objavile su tvrtke

Sve dosad, liječenje postporođajne depresije u SAD-u bilo je moguće samo intravenoznom primjenom lijeka u zdravstvenih ustanovama. Prema riječima tvrtki, Zurzuvae bi trebao biti dostupan u posljednjem kvartalu 2023. godine.

Postporođajna depresija značajna je depresivna epizoda koja se obično događa nakon rođenja djeteta, no može započeti i tijekom kasnijih faza trudnoće.

Baš kao i kod drugih tipova depresije, simptomi postporođajne depresije uključuju tugu, gubitak energije, suicidalne misli, smanjenu sposobnost osjećanja užitka, navodi FDA. Procjenjuje se da jedna od sedam žena doživi simptome postporođajne depresije samo u SAD-u.

"Postporođajna depresija potencijalno je po život opasno stanje u kojem žena osjeća tugu, krivnju, bezvrijednost - u težim slučajevima dolazi do misli o ozljeđivanju sebe ili djeteta", rekla je Tiffany Farchione, čelnica psihijatrije u FDA-ovom Centru za procjenu i istraživanje lijekova.

"I, stoga što postporođajna depresija može narušiti odnos majke i djeteta, može također imati posljedice za fizički i emotivni razvoj djeteta."

Pristup oralnim lijekovima bit će koristan za mnoge žene koje se "nose s ekstremnim i ponekad po život opasnim osjećajima", dodala je.

Klinička ispitivanja pokazala su da tableta značajno smanjuje simptome depresije unutar tri dana. Učinak lijeka traje četiri tjedna nakon posljednje doze, rekli su iz FDA.