borbe u rusiji

SAD istražuje je li njihova oprema korištena u napadu na Belgorod: To nismo odobrili

25.05.2023 u 09:41

Bionic
Reading

Američki dužnosnici 'ispituju' izvješća da je proukrajinska ruska milicija koristila vojnu opremu američke proizvodnje tijekom napada duž ruske granice ranije ovog tjedna, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby

U ponedjeljak je čelnik Ruskog dobrovoljačkog korpusa (RDK) Denis Nikitin rekao da su njegove milicije imale najmanje dva MRAP-a američke proizvodnje, vozila otpornog na mine i zasjede, i nekoliko Humveeja tijekom napada na Belgorod, rusku regiju smještenu otprilike 40 kilometara sjeverno od ukrajinske granice. New York Times također je proveo svoju istragu analizirajući snimke navodno snimljene u Belgorodu, a koje pokazuju da su tijekom racije korištena najmanje tri MRAP-a, prenosi Newsweek.com.

SAD je poslao više od 500 MRAP-ova Ukrajini od 9. svibnja, prema podacima State Departmenta. Ali Bidenova administracija odmah je bila skeptična u pogledu američke opreme koja je korištena u napadu, a glasnogovornik Pentagona, brigadni general Patrick Ryder rekao je novinarima u utorak da SAD nije 'odobrio nikakve transfere opreme trećim stranama i paravojnim organizacijama' izvan ukrajinske vojske. Ryder je dodao da Kijev također nije 'tražio' takve transfere.

Međutim u srijedu je Kirby rekao novinarima da Bijela kuća 'provjerava ta izvješća da su američka oprema i vozila mogli biti uključeni' u događanja u Belgorodu, izvijestio je ABC News. Glasnogovornik State Departmenta Matt Miller također je potvrdio tijekom dnevnog brifinga da dužnosnici proučavaju izvješća, dodavši da 'u ovom trenutku nisu došli ni do kakvih zaključaka'.

'Kao pitanje opće politike, jasno smo rekli da ne podržavamo korištenje opreme proizvedene u SAD-u za napade unutar Rusije', dodao je Miller.

Legija slobode Rusije Izvor: Profimedia / Autor: SERGEI CHUZAVKOV / AFP / Profimedia

Obje formacije, RDK i Legija slobode Rusije, koje čine ruski borci na strani Ukrajine, preuzele su odgovornost, a što je uključivalo noćni napad dronom na ključnu infrastrukturu u regiji. CNN je izvijestio, pozvavši se na informacije guvernera Belgoroda Vjačeslava Gladkova, da je u topničkom napadu u utorak ranjeno devet osoba, a napadi dronova u ponedjeljak uzrokovali su požare na dvije kuće. Gladkov je također izvijestio o civilnoj žrtvi u utorak koja se našla u unakrsnoj vatri.

U jednom su trenutku ruski prebjezi također tvrdili da su 'potpuno oslobodili' neka sela na području Belgoroda. Međutim do utorka je Institut za ratne studije (ISW) procijenio da su ruske snage uspjele istjerati pripadnike paravojne milicije s ruskog teritorija. U srijedu su ruski dužnosnici također objavili da su 'nacionalističke formacije blokirane i uništene'.

Rusko vodstvo prethodno je za napad djelomično okrivilo Bijelu kuću. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima na ovotjednom brifingu da 'nije tajna' to da se oprema američke proizvodnje kontinuirano isporučuje ukrajinskim oružanim snagama.

'Nije tajna da se ova oprema koristi protiv naše vojske', rekao je Peskov. 'I za nas nije tajna da izravna i neizravna uključenost zapadnih zemalja u ovaj sukob raste iz dana u dan.'

Peskov je također opisao miliciju kao 'ukrajinske militante', iako su ukrajinski dužnosnici zanijekali da je kijevska vojska bila uključena u napad. Ukrajinski savjetnik za nacionalnu sigurnost Oleksij Danilov rekao je CNN-u u utorak da su borci 'Rusi, to je njihova zemlja i da imaju pravo biti tamo'.

'Postoje neki Rusi koji su na strani svjetla i koji su se otišli nositi s tamom koja sada postoji u Rusiji', dodao je Danilov.