TAMNOCRVENO SRCE ŠTAJERSKE

'Sad idem jednu zapaliti': Posvojena s tri godine, završila večernju školu, radila u banci, a potom uzletjela s komunistima. Tko je Elke Kahr, izgledna nova gradonačelnica Graza?

27.09.2021 u 11:25

Bionic
Reading

Dio javnosti u Europi, pa tako i u Hrvatskoj, nemalo je iznenađen pobjedom Elke Kahr, kandidatkinje Komunističke partije Austrije (KPÖ) na lokalnim izborima u Grazu, drugom po veličini gradu u Austriji. Za one pak koji makar površno prate austrijsku, osobito štajersku lokalnu politiku, pobjeda komunista nije pretjerano iznenađenje

Ipak, i sama Kahr bila je iznenađena prednošću od gotovo četiri posto (29,1 u odnosu na 25,5) u odnosu na dosadašnjeg gradonačelnika Siegfrieda Nagla, a koji je nakon 18 godina u gradonačelničkoj fotelji vidno razočaran priznao poraz.

'Tek predstoje dogovori oko koalicije, logično se nameću razgovori sa socijaldemokratima i zelenima. Nisam baš planirala biti gradonačelnica u životu, ali spremna sam preuzeti odgovornost. Sad idem jednu zapaliti', rekla je Kahr novinarima nakon objave preliminarnih rezultata.

Pobjednica izbora za gradonačelnicu Graza rođena je 1961., a u politici je već gotovo 30 godina. Od početka je aktivna u Komunističkoj partiji Austrije (KPÖ), de facto prvoj ljevičarskoj stranci u toj zemlji i jednoj od tri stranke koje su sudjelovale u uspostavi višestranačkog sustava austrijske Druge Republike nakon Drugog svjetskog rata.

Kahr je posvojena s tri godine, bila je zaposlena u kreditnoj banci Österreichische Kontrollbank, a tijekom rada u banci pohađala je večernju trgovačku akademiju. U braku je s Franz-Stephanom Partederom, također aktivnim članom austrijskih komunista, s kojim ima punoljetnog sina.

Kako bismo opisali politički uspon Elke Kahr, poslužit ćemo se prispodobom iz njemačke politike: baš kao što Angela Merkel svim političkim ocem smatra prethodnika na čelu konzervativaca Helmuta Kohla, Kahr je na čelu austrijskih komunista naslijedila njihovog najpoznatijeg političara u povijesti, stranačkog čelnika Ernesta Kalteneggera, dugogodišnjeg pročelnika za stambena pitanja Graza i zastupnika u austrijskom saveznom parlamentu.

Kaltenegger je izabran u savezni parlament 2005., kao prvi komunist nakon 50 godina, a 2008. na čelo stranke dolazi Kahr. Ona se na prvim lokalnim izborima u Štajerskoj ipak morala suočiti sa snažnim padom s 20,8 na 11,2 posto. Ipak, već 2012. vratila je rejting stranke u toj pokrajini na stabilnih 19,86 posto i preskočila glavnog konkurenta na ljevici, socijaldemokratski SPÖ. Tako Štajerska već osamnaest godina ostaje stabilna baza komunista iako ih u nekim austrijskim pokrajinama, poput Tirola ili Vorarlberga, doslovno nema ni na glasačkim listićima.

  • +3
Graz početkom rujna 2021. Izvor: Profimedia / Autor: Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Austrijski komunisti manje su poznati po ideološkoj, a više po snažnoj orijentaciji socijalnoj politici. Njihova glavna načela su skromnost, društvena pravda, naporan rad i jednakost, a 28. prosinca svake godine organiziraju Dan otvorenih računa, kada svi članovi koji se žele uključiti u tu akciju doniraju dio svoje plaće u dobrotvorne svrhe.

Ovakvo pozicioniranje - kao stranka 'malih ljudi' - donijelo im je angažman na nižim razinama gradske vlasti i na proteklim izborima 2017., kad je desna koalicija ÖVP-FPÖ namijenila Elke Kahr mjesto zamjenice pročelnice za promet iako se ona prethodno bavila stambenim pitanjima. Vjerovali su da će je demotivirati dodjela drugog resora, no ispostavilo se da je predanim radom u prometnom odjelu uspjela otvoriti novu predizbornu frontu. Sve stranke su naime uoči lokalnih izbora snažno forsirale prometne teme, od otvaranja novih linija javnog prijevoza do uvođenja gradske željeznice, što je snažno forsirao narodnjački ÖVP.

Čelnicu KPÖ-a politički istomišljenici, ali i protivnici, smatraju osobom s integritetom, posvećenom svom poslu i kompetentnom u socijalnim, prometnim i stambenim pitanjima. Na kritike odgovara smireno i s osmijehom, nije svadljiva, sklonija je rješavanju problema dijalogom.

Prvu priliku za dokazivanje ovih afirmativnih ocjena kolega ima već u postizbornim pregovorima, u kojima treba dogovoriti većinu sa socijaldemokratima i zelenima. A nakon toga imat će priliku dokazati, kako slikovito pišu austrijski novinari, je li srce u Štajerskoj uistinu tamnocrveno - boje karakteristične za austrijske komuniste.