hibridno ratovanje

SAD evakuirao CIA-ina obavještajca iz Srbije pod sumnjom da se razbolio od misterioznog 'havanskog sindroma'

29.09.2021 u 09:20

Bionic
Reading

Wall Street Journal, pozivajući se na sadašnje i bivše dužnosnike SAD-a, piše da je CIA proteklih tjedana evakuirala obavještajca koji je služio u Srbiji i koji ima ozbiljne neurološke probleme, a kvalificiraju ih kao misterioznu bolest nazvanu 'havanski sindrom'

Incident na Balkanu, o kojem, kako navodi Wall Street Journal, ranije nije bilo izvještaja, zadnji je u nizu onoga što američki dužnosnici opisuju kao neprestane napade na američke obavještajce i diplomate koji službuju u inozemstvu. Američke vlasti još uvijek nisu detektirale tko su ti napadači ni na koji način napadaju američke obavještajce i diplomate.

Sumnjaju da bi se moglo raditi o nekoj vrsti usmjerenog energetskog izvora.

Niz sličnih napada dogodio se u inozemstvu i SAD-u, potvrdili su WSJ-u sadašnji i bivši dužnosnici, uz nedavno prijavljene slučajeve u Indiji i Vijetnamu.

'U posljednjih 60 do 90 dana zabilježen je niz drugih prijavljenih slučajeva' na tlu SAD-a i globalno', rekao je dr. James Giordano, profesor neurologije sa Sveučilišta Georgetown koji savjetuje američku vladu po tom pitanju.

Kontinuirani napadi izazvali su frustracije u američkoj vladi te narušili moral u State Departmentu i Središnjoj obavještajnoj agenciji, piše list. Neki profesionalni diplomati i špijuni sada oklijevaju preuzimati poslove u inozemstvu zabrinuti za sebe i svoje obitelji, rekli su dužnosnici.

Oko dvije stotine američkih dužnosnika i članova njihovih obitelji razboljelo se od takozvanog havanskog sindroma, misteriozne bolesti čiji su simptomi migrene, mučnina, poremećaj pamćenja i vrtoglavica.

Dužnosnici iz američkog veleposlanstva prijavili su prvi takav slučaj 2016. godine na Kubi.

Sredinom srpnja više od dvadeset dužnosnika SAD-a u Beču prijavilo je simptome slične havanskom sindromu – misterioznoj bolesti mozga.

U izvještaju vlade SAD-a, objavljenom prošle godine, navodi se da je 'usmjerena' radiofrekvencija najpouzdanije objašnjenje za misteriozne simptome koje imaju diplomati stacionirani u američkim veleposlanstvima u Havani i drugdje.