PROTIV KINESKOG UTJECAJA

SAD drugi put domaćin čelnika otočnih država Tihog oceana

24.09.2023 u 14:07

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden ovaj će tjedan u Baltimoreu održati drugi skup s čelnicima pacifičkih otočnih država, što je dio američke inicijative za zaustavljanje širenja kineskog utjecaja na strateški važnu regiju Tihog oceana

SAD će tijekom trodnevnog skupa najaviti diplomatsko priznanje dva tihooceanska otoka, obećati nova sredstva za infrastrukturu poput podvodnih internetskih kablova. Odat će i počast regionalnim čelnicima na utakmici američkog ragbija NFL-a, lige u kojoj igra i velik broj sportaša s Pacifika u nedjelju između momčadi Baltimore Ravens i Indianopolis Colts.

Biden je prvi samit s otočkim državama u Bijeloj kući održao prije godinu dana te se s čelnicima tih država trebao sastati u svibnju u Papui Novoj Gvineji, što je bilo otkazano jer se morao nositi s krizom granice zaduženja u domovini zbog koje je morao skratiti svoju azijsku turneju.

Na prošlogodišnjem skupu s 14 otočnih država Bidenova vlada obećala je pomoći im boriti se protiv kineske "ekonomske prisile“, a dvije strane su zajedničkom deklaracijom najavile jačanje partnerstva i ustvrdile da dijele viziju regije u kojoj će „demokracija moći bujati“.

Bijela kuća je objavila da će ove godine u fokusu biti prioriteti poput klimatskih promjena, ekonomskog rasta, održivog razvoja, javnog zdravstva i borbe protiv ilegalnog ribarenja. SAD će tom prigodom službeno priznati Otočje Cook i Niue.

U SAD ne stiže premijer Solomonskih otoka Manasseh Sogavarea. Ta je zemlja produbila veze s Kinom, a istaknuti član Bidenove vlade rekao je da je SAD „razočaran“ tom odlukom.

Bijela kuća je 2022. objavila da će SAD investirati više od 810 milijuna dolara za programe namijenjene otočnim državama.