gallupovo istraživanje

Ruši se najjači stup američkog nacionalnog jedinstva: Nikad ih toliko malo nije bilo ponosno što su Amerikanci

04.07.2022 u 14:17

Bionic
Reading

Samo 38 posto odraslih Amerikanaca smatra se 'iznimno ponosnima' na to što su pripadnici američkog naroda, što je najniži rezultat i dio trenda u Gallupovu istraživanju koji je započeo još 2001. Ipak, zajedno s 27 posto onih koji su 'vrlo ponosni', 65 posto odraslih Amerikanaca izražava ponos što je dio toga naroda. Još 22 posto građana navelo je da su 'umjereno ponosni' dok je devet posto 'samo malo', a četiri posto 'uopće nije' ponosno zbog pripadnosti američkom narodu, pokazalo je istraživanje objavljeno na najveći američki nacionalni blagdan, Dan nezavisnosti

Ova rekordno niska razina iznimnog nacionalnog ponosa dolazi u izazovnom periodu u SAD-u, u kojem se ta zemlja umorna od pandemije bori s najvišom stopom inflacije u više od četiri desetljeća. Gallupova anketa provedena je od 1. do 20. lipnja, nakon što su masovne pucnjave u Buffalu u New Yorku i Uvaldeu u Teksasu, koje su odnijele 31 život, uključujući 19 dječjih, potresle zemlju do temelja.

Zakon o oružju, koji je dobio podršku obje velike američke stranke kao odgovor na pucnjavu, usvojen je ubrzo nakon što je anketa dovršena. Ona je također prethodila dugo očekivanoj i kontroverznoj odluci Vrhovnog suda SAD-a kojom se poništava presuda Roe protiv Wadea, što je otvorilo put zabrani pobačaja na razini saveznih država.

Autori smatraju da će razvoj događaja povezanih s ove dvije važne teme utjecati na razinu ponosa koju Amerikanci danas osjećaju u svojoj zemlji. Gallupovi podaci pokazuju snažnu podršku javnosti kako za strože zakone o oružju u SAD-u, tako i za neponištavanje presude Roe protiv Wadea.

Dok je trenutnih 38 posto onih koji izražavaju izniman ponos povijesno najniži postotak za četiri postotna boda, kombinirano za dva postotna boda ipak je viši od rezultata iz 2020. Trenutačni podaci znatno su ispod prosjeka trenda od 55 posto iznimno ponosnih i 80 posto iznimno ili vrlo ponosnih.

Prije 2015. godine čak 55 posto odraslih Amerikanaca tvrdilo je da su iznimno ponosni zbog svoje nacionalne pripadnosti. Najveća očitanja uslijedila su nakon terorističkih napada 11. rujna, kada je patriotizam značajno porastao u SAD-u.

Međutim izniman nacionalni ponos u SAD-u bilježi trend pada od 2015., padajući ispod većinske razine u 2018.; sada je gotovo 20 bodova niži nego prije deset godina, navodi Gallup.

Ponos republikanaca na tome što su Amerikanci dosljedno nadmašuje ponos demokrata i neovisnih od 2001. godine, a tako je i danas. Međutim iznimni nacionalni ponos republikanaca (58 posto) sada je na najnižoj točki trenda. Iznimni ponos neovisnih, od 34 posto, također je najniži zabilježeni u skupini.

Nakon što je dosegnuo najnižu točku od 22 posto 2019., iznimni ponos demokrata porastao je na 31 posto 2021. godine, na početku predsjedničkog mandata Joea Bidena, ali je ove godine pao na 26 posto.

Sve tri glavne stranačke skupine pokazuju dvoznamenkast pad osjećaja ponosa u usporedbi s 2013., pri čemu je najveći pad u redovima demokrata - 30 postotnih bodova.

  • +3
Amerikanci slave Dan nezavisnosti Izvor: Profimedia / Autor: Allen J Schaben/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial /

Većina svake stranačke skupine trenutno ipak navodi da su barem vrlo ponosni što su Amerikanci, uključujući 84 posto republikanaca, 62 posto nezavisnih i 52 posto demokrata.

Nacionalni ponos osjetno je veći među skupinama koje će se vjerojatnije identificirati kao republikanci - muškarci, stariji Amerikanci i oni bez fakultetske diplome.

Iako im je nacionalni ponos na ili blizu povijesnog minimuma, ovisno o mjerilu, većina odraslih državljana SAD-a i dalje je ponosna na to što su Amerikanci. Ova dimenzija patriotizma bila je podložna promjenama tijekom godina, ovisno o nizu čimbenika, uključujući popularnost trenutnog predsjednika, zdravlje gospodarstva i nacionalne događaje visokog profila kao što su teroristički napadi 11. rujna. Posljednjih godina sve stranačke skupine postale su manje sklone reći da su ponosne na svoju zemlju, što može odražavati sve dublje političke podjele i stranačke blokade u Washingtonu, kao i nacionalne izazove zbog rasnih odnosa, politika vezanih za COVID-19 i inflaciju.