UOČI SABORSKOG ROĐENDANA

Sabor prvi put otvara vrata građanima

25.05.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Prvi put u modernoj hrvatskoj povijesti Hrvatski sabor sutra će otvoriti vrata svim građanima koji će moći bez posebne najave šetati saborskim hodnicima i zaviriti u sabornicu, ali i razgledati izložbu sa Saborom povezanih vrijednih artefakata, koje je za ovu priliku Saboru posudio Hrvatski povijesni muzej

Sabor će svoja vrata otvoriti ne samo kako bi obilježio skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju, nego i spomendan Hrvatskog sabora, svojevrsni saborski rođendan, 30. svibnja kada je 1990. konstituiran prvi demokratski izabrani višestranački Sabor.

Iako Sabor do sada nije bio posve zatvoren, to jest uz najavu u posjet su mogle dolaziti grupe, uglavnom školaraca, sutra se Sabor otvara za sve građane koji mogu doći bez najave.

Upute za građane

Ako odlučite posjetiti Sabor, trebate doći na Trg sv. Marka br. 6, gdje ćete proći uobičajeni sigurnosni pregled.

Posjetitelji će ulaziti u grupama od 40 osoba, a sam program razgledavanja trajat će 30 minuta.

'Odlučili smo Hrvatski sabor na jedan dan otvoriti građanima. U subotu, 25. svibnja, prvi put u povijesti naš Sabor održat će manifestaciju Dan otvorenih vrata Hrvatskog sabora. Pozivam s ovog mjesta i ovom prigodom građane koji žele upoznati prostore doma demokracije da dođu u Hrvatski sabor koji će biti otvoren od 10 do 17 sati u subotu', pozvao je jučer sa saborske govornice predsjednika Sabora  Josip Leko, dodavši da se nada da će ta manifestacija postati tradicionalna.

Služba za građane Hrvatskoga sabora pripremila je poseban program kojim je predviđeno razgledavanje prostora Sabora koji se ne mogu vidjeti tijekom uobičajenih programa za posjetitelje.

Tako će posjetitelji moći vidjeti u kojim dvoranama predsjednik Sabora Josip Leko, ali i potpredsjednici Sabora, prima strana izaslanstva. Razgledat će dvoranu Ante Starčevića u kojoj se nalazi slika donošenja Božićnog ustava, ali i portreti dosadašnjih predsjednika Sabora.

Kroz šetnju Saborom posjetitelji će moći vidjeti i biste hrvatskih velikana - njih devet ispred Velike vijećnice:
Frano Supilo, Stjepan Radić, grof Janko Drašković, ban Josip Jelačić-Bužinski, ban Ivan Mažuranić, biskup Josip Juraj Strossmayer, Ivan Kukuljević Sakcinski, Ante Starčević i ban Josip Šokčević. U prizemlju, pored ulaza, posjetitelji će moći vidjeti i biste Franje Tuđmana i Franje Kuharića.

Nezaobilazno mjesto turističke šetnje bit će i Mala vijećnica, odnosno dvorana Josipa Šokčevića u kojoj su se prije održavale sjednice Županijskog doma Sabora.

U blizini Male vijećnice građani će moći vidjeti i novinarsku sobu koja odnedavno nosi ime prve izvjestiteljice iz Sabora Marije Jurić Zagorke.

Građani će moći ući i u sabornicu, odnosno Veliku vijećnicu gdje će, za razliku od školaraca koji dvoranu obično gledaju s galerije, proći pored govornice i vidjeti gdje sjede zastupnici.

U dvorani Ivana Kukuljevića Sabor je za posjetitelje pripremio i malu izložbu. Naime, za ovu prigodu Hrvatski povijesni muzej Saboru je posudio, primjerice, pečatnjak Sabora Trojedne Kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije, lentu vratara Hrvatskog Sabora, portret bana Khuena Héderváryja Vlahe Bukovca, ali i spomen na 'saborski vritnjak', memorabiliju koja obilježava događaj iz 1885. kada je zastupnik Josip Gržanić nakon verbalnog duela između Davida Starčevića i bana Dragutina Khuena Héderváryja, oko banova postupka prenošenja spisa iz zagrebačkog Zemaljskog arhiva u Budimpeštu, izgurao bana pri izlasku iz saborske dvorane 'nogom u stražnjicu'.