NAKON PRITISKA JAVNOSTI

Sabor ispravio diskriminaciju invalida, ali tek od 1. rujna

10.07.2015 u 11:41

Bionic
Reading

Iako su prije nekoliko mjeseci prihvaćajući prijedlog nezavisnog zastupnika Mladena Novaka imali priliku ispraviti diskriminaciju koju su trpjele osobe s najtežim invaliditetom, saborski zastupnici tek su danas izmijenili Zakon o dječjem doplatku, i to na prijedlog Vlade

Sabor je uz 112 glasova za i dva suzdržana prihvatio izmjene Zakona o dječjem doplatku, kojim su izjednačene sve osobe s najtežim invaliditetom. Tako je ispravljena diskriminacija stara 13 godina.

Podsjetimo, prvotno Novak, a sad i Vlada odlučili su ispraviti diskriminaciju koju trpi 1.100 osoba s invaliditetom. Naime, upravo ova skupina osoba s invaliditetom ne prima naknadu od 831,50 kuna, iako to pravo doživotno ima 4.000 osoba s invaliditetom. Izmjenama Zakona o dječjem doplatku iz 2002. pravo na doplatak izgubilo je oko 1.100 osoba s teškim invaliditetom. To se dogodilo zato što je učinjena podjela na osobe s invaliditetom starije od 27 godina koje su počele primati doplatak prije 1. siječnja 2002., i na one koje navršavaju 27 godina poslije donošenja spomenutog zakona.

Vladajući su odbili oporbene amandmane i nisu prihvatili da se zakon primjenjuje retroaktivno, kao ni da stupi na snagu 1. kolovoza, umjesto 1. rujna.

Retroaktivnu primjenu tražio je Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista. 'Ovakvo obrazloženje odbijanja amandmana u povijesti Sabora još nije zabilježeno. Namjera predlagatelja zakona nije bila da zakon ima povratno djelovanje. Pa to smo pročitali u zakonu, zato sam i dao amandman. Amandman glasi da odredba članka 5. stavka 2. ima povratno djelovanje, a oni mi vele da njihova namjera nije. Naša namjera je. 1.077 osoba državljana Republike Hrvatske 13 godina je bilo uskraćeno prava propustom države koja je obećala, a nije donijela poseban propis o pravima osobama s invaliditetom. Ovih 13 godina papala maca, zaboravite što smo vam napravili, ne damo vam naknadu koju smo vam uzeli, obećali, a nikad izvršili', kazao je Lesar.

Vladajuća većina nije prihvatila niti da zakon stupi na snagu mjesec dana ranije, što su predlagali HDZ te nezavisna zastupnica Jadranka Kosor.'Ako smo svi složni u tome da ovim zakonom ispravljamo neku nepravdu, a mislim da oko toga postoji konsenzus, onda zaista ne vidim razloga zašto taj zakon ne bismo primijenili odmah od 1. kolovoza ove godine jer evo sad smo u srpnju, prema tome ta razlika od mjesec dana zaista neće dodatno oštetiti državni proračun', rekla je Kosor.
Odbijanje amandmana nije bilo razumljivo ni HDZ-ovom Ivanu Šukeru. 'Ovaj amandman vam teži 900.000 kuna. 900.000 kuna da bi se ispravila 13-godišnja nepravda prema ljudima kojima to pripada. Kolegice i kolege, hajdemo za tih 900.000 kuna pokazati svoju savjest i glasati za ovaj amandman. 900.000 kuna. Nekakvi časopisi koji su privatni su financirani sa nekoliko milijuna kuna', rekao je Šuker.

Iako je Sabor danas ispravio nepravdu, sve se to moglo odraditi prije nekoliko mjeseci kada je  to svojim prijedlogom zakona na to upozorio nezavisni zastupnik Mladen Novak.

Vlada je na taj prijedlog dala negativno mišljenje uz objašnjenje kako ne žele širiti prava osoba s invaliditetom, a Vladino su mišljenje prihvatila i dva saborska odbora. Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić u međuvremenu je priznala kako se radi o diskriminaciji, ali i kako država nema potrebnih 11 milijuna kuna da je ispravi.

U plenarnoj raspravi klubovi su podržali Novakov prijedlog, no o njemu nikad nisu glasovali. Umjesto toga, glasovalo se o prijedlogu Vlade i dvaju odbora da se izmjene ne prihvate. Takav zaključak, pak, nije dobio ni jedan glas, jer je većina ostala suzdržana, nakon čega je Novak očekivao da se glasuje o samom zakonu, no to se nije dogodilo pa predloženi zakon nije ni odbijen ni prihvaćen.

Međutim, to nije bilo tumačenje predsjednika Sabora Josipa Leke te se Novak nakon svega obratio i Ustavnom sudu.