zakon o GMO hrani

Sabor: Hrvatsku treba pozicionirati kao GMO free zemlju

07.07.2022 u 17:26

Bionic
Reading

Saborski zastupnici podržali su u četvrtak prijedlog zakona o genetski modificiranoj hrani i hrani za životinje istaknuvši da Hrvatsku treba pozicionirati kao GMO free zemlju, ali i upozorili na potrebu jasnog označavanja GMO hrane i proizvoda

Riječ je o konačnom prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o provedbi Uredbe (EZ) Europskoga parlamenta i Vijeća o genetski modificiranoj hrani i hrani za životinje i Uredbe o sljedivosti i označavanju genetski modificiranih organizama i sljedivosti hrane i hrane za životinje proizvedenih od genetski modificiranih organizama.

Vladajući i oporbeni zastupnici podržali su taj prijedlog zakona kojim se Hrvatska usklađuje s najnovijim zakonodavstvom EU te osigurava transparentno, stalno i vjerodostojno obavješćivanje o riziku tijekom cijelog postupka procjene rizika u postupku odobravanja genetski modificirane hrane i hrane za životinje. Uz to, definiraju se zadaci inspekcije nadležne za kontrolu te visine novčanih kazni.

Napominjući kako će poduprijeti predloženi zakon, Vesna Nađ (Klub Socijaldemokrata) rekla je da se naša zemlja, zajedno sa još 19 drugih članica EU, izjasnila kao država u kojoj je zabranjen uzgoj genetski modificiranih (GMO) biljaka, a sve županije su proglašene GMO free županijama.

No, upozorila je i kako se ne smijemo opustiti jer je Bayerovim preuzimanjem Monsanta i pojavom koronavirusa splasnuo medijski fokus sa GMO-a i usporene su razvojne aktivnosti u agrokemijskoj industriji. Stoga, smatra, "ispod medijskog radara" mogu proći aktivnosti sektora kojem je jako stalo da GMO ne bude zabranjen u Hrvatskoj, kao do sada.

Istaknula je da naša zemlja mora imati svoju politiku hrane koja će se bazirati na ekološkoj proizvodnji i ne dozvoliti da uvozimo hranu biljnog i životinjskog porijekla koja ima više od 0.9 posto GMO-a.

Nađ je kazala i da, ako smo siromašna zemlja, ne moramo biti kontejner za hranu loše kvalitete ni hranu koja sadrži GMO iznad dopuštenih vrijednosti zato što je jeftina. Navela je i da bi jasno trebalo biti istaknuto na ambalaži ako je stoka hranjena GMO hranom.

I Davor Dretar (Klub Domovinskog pokreta) upozorio je da GMO hrana i pripravci "polagano buše" hrvatsko tržište i nalaze na njemu svoje mjesto. I on smatra da svi proizvodi koji sadrže GMO trebaju biti jasno označeni.

Da proizvodi moraju biti jasno deklarirani istaknula je i Andreja Marić (Klub SDP-a) rekavši da se, osim hrane, GMO proizvodi, koriste u medicini (proizvodnji inzulina, cjepivo protiv hepatitisa B i sl).

"Do sada nije bilo nekakvih dokaza da postoji dugoročni učinak GMO proizvoda na ljudsko zdravlje, ali to ne znači da ti dokazi nikada neće postojati. Podržavamo da se istraživanja rade i dalje", poručila je. No, dodala je, u javnosti i dalje postoji velika skepsa i bojazan od GMO proizvoda, a u Hrvatskoj do sada nije pronađen ni jedan slučaj štetnog utjecaja na zdravlje.