GEOFOTO SE VRAĆA

S ruba propasti do mega posla u Azerbajdžanu

08.09.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Od zvijezda do ruba propasti i natrag. U posljednjih pet godina upravo takav put imala je zagrebačka tvrtka Geofoto. Da su ponovo na putu prema gore, dokazuje nedavno potpisani ugovor u Azerbajdžanu vrijedan više od 750 milijuna kuna, što je najveći izvozni posao ikad dogovoren u IT branši

Samo prije nešto više od godinu dana činilo se da Geofotu i njegovu većinskom vlasniku Zvonku Biljeckom nema spasa. Financijske brojke bile su u debelom minusu, a strateški partner Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) gurala je tvrku u stečaj.

Da bi izbjegao najgore, Biljecki je pokrenuo predstečajnu nagodbu s kojom je dobio vremena da pronađe nove poslove i čini se da se sad kolo sreće okreće u njegovu korist.


'Predstečajna nagodba omogućuje oporavak i zamah za nove poslovne uspjehe. Geofoto je upravo takav pozitivan primjer. Primijenili smo sva znanja, upornost i odlučnost te uspjeli restrukturirati kompaniju. Reprogramiranje dugova pružilo nam je priliku za novi početak. Otplata dugova postavila se na dulji rok te smo u periodu stagnacije dobili mogućnost nastavka rada i ugovaranja novih poslova', objašnjava Biljecki.

U pregovorima s vjerovnicima Biljecki je uspio zadržati većinsko vlasništvo nad Geofotom, njegovih je 93,75 posto udjela, dok je ostatak u rukama EBRD-a.

Prema financijskom planu resrtukturiranja, u narednih pet godina Biljecki očekuje godišnji rast od 10 posto. Kraj tog razdoblja, odnosno 2018, trebao bi završiti sa 65 milijuna kuna prihoda i dobiti od 16,4 milijuna kuna.

Ipak, trenutne pozicije Geofota nisu nimalo lagane: lani je tvrtka, prema podacima Poslovne Hrvatske, ostvarila mršav prihod od samo 15,2 milijuna kuna uz gubitak od čak 65,8 milijuna kuna.

Unatoč tome, Biljecki je vrlo ambiciozan.

'Plan za rast u narednim godinama je u nagodbi vrlo konzervativno postavljen, ali mi očekujemo da će taj rast biti puno veći. Već sljedeće godine očekujemo ponavljanje rezultata iz rekordne 2009. godine', optimističan je Biljecki. Te najuspješnije godine Geofoto je imao 116 milijuna kuna prihoda i dobit od 39,2 milijuna kuna.

Svoj optimizam Biljecki temelji na svježe potpisanim ugovorima. Osim unosnog posla u Azerbajdžanu, za koji će izraditi vojno geoinformacijski (GIS) sustav, Geofoto je prethodno ugovorio dva projekta vrijedna 60 milijuna kuna u Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

U ovom mjesecu očekuje ih i potpisivanje ugovora za aviosnimanje i izradu 3D karti trećine teritorija Grčke te ugovora za modernizaciju vojske afričke Republike Mali vrijedan 62 milijuna kuna.

'Posebno smo aktivni na tržištu Bliskog Istoka (Kraljevina Saudijska Arabija i Oman) te Euroazije (Azerbajdžan) i Afrike (Kenija, Mali i Zambija). Svi novi poslovi su velikim dijelom zasluga hrvatske gospodarske diplomacije, predsjednika Ive Josipovića, bivšeg predsjednika Stjepana Mesića te ureda Hrvatske u Azerbajdžanu. Samo posao u Azerbajdžanu nam je značio značajni rast prihoda, povećanje broja zaposlenih preko dva puta i dugogodišnju stabilnost', istaknuo je Biljecki.

Upravo ta usmjerenost na vanjska tržišta (oko 90 posto prihoda Geofotu dolazi iz izvoza) dovela je izbijanjem svjetske krize, tvrdi Biljecki, tvrtku u probleme.

Geofoto trenutno zapošljava 120 stručnjaka, a nedostaje ih još oko 50. Upravo primaju 22 novih stručnjaka te su natječaji dostupni na njihovoj web stranici.