KONCESIJE

S opatijske plaže potjerali 16-godišnjaka jer nije želio platiti ležaljku?

07.07.2017 u 18:06

Bionic
Reading

Roditelji 16-godišnjaka iz Opatije požalili su se da je njihov sin potjeran s plaže koja je u koncesiji jer se želio kupati, a nije iznajmio ležaljku

'Moj 16-godišnji sin se otišao kupati na novi dio kupališta koji se nalazi između obnovljenog kupališta Angiolina i kupališta Lido.

Moj sin, obzirom na to da je školarac, ne može si priuštiti da kod svakog odlaska na kupanje iznajmi ležaljku i kupi sok u kafiću na plaži. Međutim, on se ima pravo kupati u moru u gradu u kojem živi', kažu roditelji dječaka za Novi list.

Konobari s kupališta Lido zatražili su da napusti plažu na čijem je jednom betonskom dijelu našao mjesto za svoj ručnik.

  • +3
Hrvatske plaže i koncesije Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić/Cropix

Podsjetimo, prosvjedna akcija inicijative 'Pokret otoka', koja traži da se lokalna zajednica uključi u proces odlučivanja o koncesioniranju plaža, aktualizirala je pitanje koncesija na pomorskom dobru, oko kojih se često sukobljavaju suprotstavljeni interesi države, lokalnih zajednica i poduzetnika.

Prema pravilima, natječaj za koncesionara plaže raspisuje županija, a uvjet za to je da su riješeni svi imovinsko-pravni odnosi te određena i upisana granica pomorskog dobra, pisao je tportal.

Upravo ta odredba Zakona o koncesijama trn je u oku prosvjednicima, koji žele da lokalna zajednica sudjeluje u odluci o izboru koncesionara. Međutim, u praksi je samo manji dio plaža prošao javni natječaj i dobio koncesionara jer uvođenje neovisnih koncesionara u pravilu ne odgovara lokalnim moćnicima koji tako gube kontrolu nad unosnim poslovima.