EKSTREMNA ŠTEDNJA

Ryanair planira ukidanje kopilota?!

08.09.2010 u 14:29

Bionic
Reading

Predsjednik Ryanaira Michael O'Leary ponovno zvoni na uzbunu i razmišlja kako dodatno štedjeti pa misli da bi na kraćim relacijama za upravljanje zrakoplovom bio dovoljan samo pilot

O'Leary predlaže zrakoplovnim vlastima da razmotre prijedlog jer kaže da su kopiloti nepotrebni. O'Leary je prvi uveo naplatu prilikom izbora sjedala, uveo ekstra taksu za debele, prisilio putnike da plate odlazak na WC, lansirao ideju o mogućnosti putovanja bez sjedala, stojeći, to jest naslanjajući se na vertikalni dio sjedala.

U izjavi za Financial Times kaže da su kopiloti prestali imati veliko značenje, jer računala obavljaju većinu posla oko samog leta. Kaže da i vlakovi voze samo s jednim kondukterom iako bi se mogla dogoditi nesreća da kondukteru, recimo, zataji srce.

Dodaje da se u 25 godina i 10 milijuna letova, koliko ima njegova kompanija, samo jednom dogodilo da pilotu pozli, ali da je svejedno uspješno prizemljio zrakoplov.

Smatra da bi se zaradilo bogatstvo ako bi se ukinule plaće kopilota. Kako bi bacio još više drva na vatru, izjavljuje da osoblje u kabini, ako bude potrebno, može zamijeniti kopilote, čiji se rad, manje-više, svodi da paze da pilot ne bi zaspao. Ipak, priznaje da su kopiloti potrebni na dužim relacijama.