optužen za špijunažu

Ruski sud odbio žalbu pritvorenog američkog novinara Gershkovicha

23.04.2024 u 17:36

Bionic
Reading

Ruski sud u utorak je odbio posljednju u nizu žalbi novinara Wall Street Journala, Evana Gershkovicha, uloženu na istražni zatvor zbog optužbi za špijunažu

Gershkovich (32) je prvi američki novinar uhićen u Rusiji pod optužbom za špijunažu nakon hladnoga rata. Dana 29. ožujka prošle godine pritvorila ga je Federalna služba sigurnosti (FSB), a uhićen je na zadatku u ruskome gradu Jekaterinburgu.

Ruske vlasti tvrde da je pokušavao doći do tajnih podataka koje je zatim trebao proslijediti američkoj vladi, no novinar, list za koji radi i američka vlada negiraju da je špijun.

Datum suđenja nije još određen, a pritvor mu je prošli mjesec produljen za još tri mjeseca i trebao bi trajati do 30. lipnja.

Prošlomjesečno ročište bilo je zatvoreno za novinare, no u utorak je novinarima bilo dopušteno snimiti Gershkovicha dok je stajao u staklenom boksu sudnice i smiješio se kolegama iz medija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da bi Gershkovich u nekom trenutku mogao biti pušten u zamjenu za ruskog zatvorenika koji se drži u zatočeništvu u inozemstvu, ali takav dogovor dosad nije postignut.