tvrdi ivanić

Ruski šef diplomacije Lavrov u BiH: Rusija podržava Dayton i ne preferira nikoga na izborima

21.09.2018 u 13:45

Bionic
Reading

Rusija čvrsto stoji iza Daytonskog sporazuma i posjet ruskog šefa diplomacije nije predizborno motiviran i Rusija se ne kani nametati u BiH, rekao je u petak Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon što je Sergej Lavrov u Sarajevu razgovarao s trojicom predsjednika.

'Poruke koje smo čuli su više nego jasne. Rusija čvrsto stoji iza Daytonskog sporazuma. Ali je protiv demonizacije Republike Srpske kao jednog od bosanskohercegovačkih entiteta. Smatram to iznimno korektnim. Ne vidim tko uopće može imati primjedbu na tu vrstu političke poruke'', rekao je Ivanić u izjavi za medije nakon susreta s Larovom.

Rusija nema namjeru 'nametati se u BiH', objasnio je pritom Ivanić.

Ustvrdio je da posjet ruskog šefa diplomacije nije predizborno motiviran.

'Uvjeren sam da Rusija ovdje nikoga ne podržava. To što netko to pokušava uporabiti u svoju korist, to više govori o kulturi domaćina', rekao je Ivanić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i bliski suradnici tumače posjet ruskog ministra vanjskih poslova, koji će tijekom dana posjetiti i Banju Luku, jasnim znakom potpore Moskve njemu i njegovu Savezu nezavisnih socijaldemokrata.

Nakon susreta s trojicom članova BH predsjedništva, Bakirom Izetbegovićem, Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem, Lavrov je u Sarajevu posjet nastavio razgovorom s bosanskohercegovačkim kolegom Igorom Crnatkom, a poslije podne doalzi u Banju Luku.

  • +5
Sergej Lavrov Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ondje će nazočiti blagoslovu temelja za srpsko-ruski kulturni i vjerski centar u okviru kojega će se izgraditi replika Crkve koju je u Kremlju porušena za vrijeme Oktobarske revolucije. Taj se projekt gradi kao znak zahvale za potporu koju je prije 100 godina Srbiji i Srbima uputio posljednji ruski car Nikola II.

U Banjoj Luci će se Lavrov susresti i s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, koji se smatra iznimno proruski orijentiranim.