BRAT POGINULOG PREDSJEDNIKA

Ruski izvještaj vrijeđa Poljsku!

12.01.2011 u 15:52

Bionic
Reading

'Rusko izvješće ne počiva na dokazima, jednostrano je i vrijeđa Poljsku', izjavio je u srijedu oporbeni čelnik Jaroslaw Kaczynski, brat blizanac poginulog predsjednika Lecha Kaczynskog

Avion Tupoljev 154, koji je prevozio predsjednika Kaczynskog, njegovu suprugu Mariju i druge visoke poljske dužnosnike, srušio se 10. travnja 2010. godine u pokušaju da sleti u Smolensku na zapadu Rusije, kad je vidljivost zbog guste magle bila vrlo slaba. Svi putnici i članovi posade su poginuli.

'Krivnja se svaljuje na poljske pilote i Poljsku bez ikakvih dokaza... Izvješće je šala na račun Poljske', rekao je Jaroslaw Kaczynski na konferenciji za novinare. Najavio je da će njegova stranka Zakon i pravda (PiS) pozvati parlamentarne zastupnike da odbace izvješće.

Mediji prenose da je poljski premijer Donald Tusk odlučio skratiti svoj odmor i vratiti se u Varšavu na konzultacije s ministrom unutarnjih poslova Jerzyjem Millerom, predsjednikom poljskog istražnog povjerenstva o nesreći.

Tusk i poljske vlasti ocijenili su 'neprihvatljivim' prvo rusko izvješće koje su primili 20. listopada te su ruskoj strani predali 150 stranica svojih primjedbi.

Na konferenciji u Moskvi u srijedu je rečeno da su Rusi prihvatili '20 do 25 posto poljskih primjedbi'.

'Budući da objavljuju razgovor vođen u cockpitu, bilo bi dobro da objave i razgovor između kontrolora leta u Smolensku i Moskvi kako bismo vidjeli nisu li i oni bili pod pritiskom' , izjavio je Edmund Klich, poljski pukovnik koji se pridružio radu ruskog povjerenstva za istragu o nesreći.

Poljsko izaslanstvo trebalo je nazočiti obilježavanju 70. godišnjice sovjetskog pokolja 22.000 poljskih časnika u Katynu kod Smolenska, tijekom Drugoga svjetskog rata.