žilavo gospodarstvo

Ruska 'siva flota' hrđavih brodova prošli je mjesec zaradila 10 milijardi eura. Evo kako

07.03.2024 u 10:51

Bionic
Reading

Rusija je igrala na jednu kartu i gotovo udvostručila svoje prihode od energije uoči predsjedničkih izbora

Prema podacima ruskog ministarstva financija, zemlja je u veljači uprihodila 945,6 milijardi rubalja, ili 10,4 milijarde dolara, od nafte i plina. To je znatno više u usporedbi s 521,2 milijarde rubalja u veljači 2023., piše Business Insider.

Zarada od nafte i plina skočila za više od 80 posto u odnosu na prošlu godinu, izračunao je Bloomberg.

Zemlja se još uvijek suočava s opsežnim zapadnim sankcijama zbog rata u Ukrajini, a on je sada već u trećoj godini, pa su ti podaci još upečatljiviji.

Taj dodatni prihod koji je Rusija prikupila u veljači došao je od viših nameta domaćim proizvođačima nafte.

Zemlja je već imala mehanizam koji bi joj omogućio više oporezivanje proizvođača nafte, ali ga prije nije koristila te je počela primati prihode od tih poreza u veljači, izvijestio je Bloomberg 1. ožujka, pozivajući se na pismo ruske Federalne porezne službe.

Odluka Moskve da uvede nove poreze uslijedila je nakon što je cijena vodeće ruske vrste nafte Urals pala zbog strožeg provođenja zapadnih sankcija.

Rusija je energetski div koji trećinu svojih prihoda ostvaruje trgovinom naftom i plinom. Europska unija, njen najveći pojedinačni kupac prije invazije na Ukrajinu, u posljednje dvije godine nastoji se odmaknuti od nafte i plina iz te zemlje kako bi pritisnula Kremlj i smanjila mu prihode tako da odustane od rata.

  • +14
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

Ograničenje cijene ruske nafte od 60 dolara po barelu skupine G7 također je pomoglo da se prihodi Kremlja od nafte drže pod kontrolom.

Međutim ograničenja koja nameće G7 nikoga ne sprječavaju da kupuje ruske proizvode sve dok ne koristi zapadne usluge osiguranja i dostave, a Moskva je uspjela nadomjestiti svoju bazu kupaca na istoku, u zemljama poput Indije i Kine.

Rusija je također uspjela zaobići ograničenje cijena i sankcije korištenjem ogromne 'sive' flote zastarjelih brodova i korištenjem posrednika za 'pranje porijekla' svoje nafte.

Zapad je pojačao trgovinska ograničenja protiv Rusije kako bi je prisilio da prekine rat u Ukrajini. SAD i EU nameću i kontroverzne sekundarne sankcije tvrtkama izvan svojih pravnih nadležnosti kako bi ih prisilili na usklađenost.

Ovi potezi drže Rusiju na oprezu: glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov priznao je probleme s kineskim bankovnim transakcijama u veljači. Međutim režim predsjednika Vladimira Putina treba nastaviti prikazivati stabilnost jer samim Rusima možda ponestaje strpljenja dok se rat nastavlja.

Ruski prihodi od nafte ne financiraju samo rat. Novac također ide na socijalna davanja koja je Putin obećao Rusima prije nego izađe na izbore kasnije ovog mjeseca.

Predsjednički izbori u Rusiji trebali bi se održati u tri dana, od 15. do 17. ožujka. Kremlj je pritom spriječio kandidaturu svakog iole opasnijeg kandidata.